23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Yüzer GES için yeni kanun teklifi

Yüzer GES için yeni kanun teklifi

Enerji sektöründe değişiklik öngören bir kanun teklifi mecliste kabul edildi.

31
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Enerji sektöründe değişiklik öngören bir kanun teklifi mecliste kabul edildi. Buna göre, içme suyu sağlanan yerler ve kıyılar dışında, göl ve denizlerde yenilenebilir enerji santralleri kurulabilecek. Bu sayede, yüzer güneş enerjisi santralleri (GES) daha fazla yaygınlaşacak.

Yüzer GES’in küresel ve yerel faydaları

Yüzer GES, hem elektrik üretimi hem de su kaynaklarının korunması açısından önemli bir çözüm sunuyor. Bir rapora göre, dünyadaki rezervuarların üçte biri yüzer GES ile kaplansa, yıllık 9 bin 500 teravatsaat elektrik elde edilebilir. Bu, Türkiye’nin yıllık elektrik üretiminin yaklaşık 30 katı demek. 

Ayrıca, yüzer GES, suyun buharlaşmasını azaltarak su tasarrufu sağlar. Yenilenebilir enerji, küresel ısınma ile mücadelede de etkili bir rol oynuyor. Güneş panelleri, 2050 yılına kadar yılda 4,9 gigaton karbondioksit salınımını önleyebilir. Bu da toplam emisyon azaltımının yüzde 21’ine karşılık gelir. Güneş enerjisi, çatı, cephe, arazi, su gibi farklı alanlarda kullanılabilen esnek bir kaynak. Bireysel ve kurumsal kullanıcılar, güneş enerjisinden faydalanmak için kamusal destek alabiliyor. Kovid-19 sonrası ekonomik iyileşme ve enerji fiyatlarındaki artış, güneş enerjisine olan talebi artırıyor. Türkiye de bu alanda dünyadaki gelişmeleri takip ediyor.

Yüzer GES’in yatırım maliyeti ve verimi

Yüzer GES’in kurulumu, birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Su derinliği, malzeme, işçilik, rüzgar, dalga, şebeke gibi unsurlar, yatırım maliyetini ve verimini etkiliyor. GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, yüzer GES’in Türkiye’de 80 bin megavatlık bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Erkan, 1 megavatlık yüzer GES’in maliyetinin ortalama 700 bin dolar olduğunu belirtti. Erkan, Türkiye’de yüzer GES ile ilgili test projelerinin devam ettiğini de ekledi. GEADER Başkanı Ömer Çelebi ise, yüzer GES’in saha tipi GES’ten daha verimli olduğunu ifade etti. Çelebi, yüzer GES’in suyun soğutma etkisiyle daha fazla elektrik ürettiğini vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *