23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Yeşil Alan Eksikliği ve Betonlaşma Isıyı Artırıyor

Yeşil Alan Eksikliği ve Betonlaşma Isıyı Artırıyor

Yeşil alanların azalması, ısıyı hapseden binalar ve asfalt fazlalığı gibi etkenler kentsel bölgeleri kırsal alanlara göre daha sıcak hale getiriyor.

39
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yeşil alanların azalması, ısıyı hapseden binalar ve asfalt fazlalığı gibi etkenler kentsel bölgeleri kırsal alanlara göre daha sıcak hale getiriyor. 

Bu durum, "kentsel ısı adası" olarak adlandırılan bir olgu yaratıyor. Bu etkenlerin yol açtığı ısı artışı, insan sağlığını tehdit ediyor ve birçok soruna yol açıyor. Bu sorunu çözmek için ise bilim insanları farklı çözümler arıyor.

Retro Yansıtıcılar Çözüm Olabilir Mi?

Kentsel ısı adası etkisini azaltmak için retro yansıtıcılar kullanılabilir. Nature Cities dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, yoğun kent merkezlerindeki bina duvarlarını ve yolları, gelen ışığın çoğunu doğrudan kaynağına geri yansıtan retro yansıtıcı malzemelerle donatarak şehirlerdeki hava sıcaklığını 2,6 dereceye kadar azaltmak mümkün.

Retro Yansıtıcılar Nasıl İşliyor?

Retro yansıtıcılar, güneş ışınlarının atmosfere geri yansıtılmasıyla şehirlerdeki sıcaklık artışının kontrol altına alınabilmesini sağlıyor. Bu malzemeler, yol tabelaları ve bisiklet reflektörlerinde kullanılan malzemeler gibi basit unsurlarla oluşturulabiliyor. Yüksek verimlilik için ise binaların ve sokakların güneş açıları hesaplanarak uygulanması gerekiyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Akınoğlu, retro yansıtıcıların kentsel ısı adası etkisini azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Akınoğlu, "Şehirler ısınmadan kurtulmak için retro yansıtıcıları kullanabiliriz. Bu malzemeler sayesinde güneş ışınları geri yansıtılarak şehirlerin ısınması engellenebilir. Bu da şehirlerin daha serin ve yaşanabilir hale gelmesine katkıda bulunur." diyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *