Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar ve düşen nem oranları, orman yangınları için uygun ortamı hazırlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), bu tehlikeye karşı tetikte ve yangınlarla mücadelede yapay zekadan faydalanıyor.
776 Gözcü Kulesi ve 184 Yapay Zeka Destekli Gözetleme Noktası
OGM, orman yangınlarının erken tespiti için 776 gözetleme kulesinden faydalanırken, 184 kuleden de yapay zeka ile bilgi akışı sağlıyor. Vatandaşlardan gelen 112 ihbarlarını da değerlendiren OGM, özellikle yangın riskinin yüksek olduğu yaz aylarında, saat 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Türkiye'nin tamamındaki yangına hassas bölgeleri insansız hava araçlarıyla da izliyor. Bir bölgede yangın çıktığı tespit edilirse, ilgili ekipler 10 dakika içinde olay yerine ulaşarak müdahaleye başlıyor.
Dinamik Yangın Risk Yönetimi Projesi: Yapay Zeka ile Tahmin ve Önlem
OGM, orman yangınlarına müdahalede başarı oranını artırmak için Koç Holding ile iş birliğine girerek "Dinamik Yangın Risk Yönetimi" adında yapay zeka destekli bir proje geliştirdi. Proje kapsamında, önceki yangın verileri, meteoroloji bilgileri, bitki örtüsü, topografya, nüfus yoğunluğu, kara yolları ve enerji nakil hatları gibi farklı parametreler kullanılarak 3 günlük yangın riski tahmini sunan bir yazılım geliştirildi. Bu sayede, orman yangını çıkma riski yüksek olan bölgeler önceden belirlenebiliyor ve gerekli önlemler alınabiliyor. Geliştirilen yazılım sistemi, geçmiş yangınları %80 doğrulukla tahmin edebilme başarısını gösteriyor.
Proje Tüm Türkiye'de Uygulanıyor
OGM Orman Yangınlarıyla Mücadele Daire Başkan Yardımcısı İlhami Aydın, projenin ilk olarak Antalya, Muğla ve İzmir'de pilot uygulama olarak başladığını ve daha sonra tüm Türkiye'ye yayıldığını belirtti. Aydın, projenin hayata geçirilmesiyle birlikte orman yangınlarına karşı müdahalede önemli bir başarı elde edildiğini ve bu sayede Türkiye'nin "akciğerlerinin" korunmasına katkıda bulunulduğunu vurguladı.