Türkiye, su kaynaklarının etkin kullanımı ve sürdürülebilirlik amacıyla önemli adımlar atmaya devam ediyor. DSİ verilerine göre, kişi başına yıllık 1312m3 su düşmesine rağmen ülke su stresi yaşayan ülkeler kategorisinde yer alıyor. Özellikle tarımda kullanılan su miktarı dikkat çekiyor; harcanan suyun yüzde 77'si tarım faaliyetlerinde kullanılıyor.
Tarım arazilerinin sulanması adına yapılan çalışmalar olumlu olsa da yanlış sulama teknikleri su rezervlerine zarar veriyor. Bu bağlamda uzmanlar, yaygın olarak kullanılan yüzey sulama yerine yağmurlama ya da damla sulama gibi tekniklerin kullanılmasını öneriyorlar.
Türkiye'nin sürdürülebilirlik çabaları kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ), su kaynaklarını koruma ve yönetme amacıyla önemli projeler yürütüyor. DSİ'nin kuruluşundan bu yana tamamladığı 17 bin 591 tesis ve proje arasında barajlar, göletler, sulama tesisleri, hidroelektrik santralleri ve atıksu arıtma tesisleri bulunuyor. Bu projeler aracılığıyla günlük 322 bin metreküp atık su arıtılarak çevrenin korunmasına katkı sağlanıyor ve su kaynakları daha sürdürülebilir bir şekilde yönetiliyor.
Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı konusunda atılacak adımların önemi vurgulanırken, bireysel önlemlerin yanı sıra tarımda da su tasarrufu sağlayacak tekniklerin yaygınlaştırılması gerektiği belirtiliyor. Bu kapsamda suyun doğru kullanımı ve sürdürülebilirliği için toplumsal farkındalığın artırılması ve etkin politikaların uygulanması önem arz ediyor.