Akdeniz ve Ege’de 2016-2019 yılları arasında iklim değişikliği nedeniyle toplu ölümler yaşayan pinalar, son araştırmalara göre yeniden canlanmaya başladı. Pinalar, deniz suyunu temizleyen ve Akdeniz’e özgü büyük midyelerdir.
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaptığı açıklamada, toplu ölümlerden kurtulan Marmara Denizi’ndeki pinaların, Akdeniz ve Ege’de canlı yavru pinalar olarak görüldüğünü söyledi.
Sarı, Fransa, Yunanistan, Hırvatistan, İtalya ve Tunus’taki bilim insanlarının da bu durumu rapor ettiklerini belirtti. Sarı, “Marmara Denizi’nin başı müsilajla dertteydi. Suyu temizleyen pina, Marmara için bir umuttu. Şimdi o umut Akdeniz’e ve tüm dünyaya yayılıyor. Bu çok güzel bir gelişme.” dedi.
Marmara’dan giden akıntılar etkili olabilir
Sarı, pinaların Akdeniz ve Ege’de yeniden görülmesinin iki olasılığı olduğunu anlattı. Birincisi, bu denizlerdeki korunaklı alanlarda saklı kalan nadir canlılardan kaynaklanması. İkincisi, Marmara Denizi’nden giden akıntılarla bu bölgelere ulaşmaları.
Sarı, ikinci olasılığın daha kuvvetli olduğunu vurguladı. Sarı, “Akıntı sistemleriyle canlı pina yavrularının görüldüğü alanlar örtüşüyor. 2023 yılının Aralık ayında bununla ilgili akademik bir yayın da yapıldı. Bu yayın da bu olasılığı destekliyor.” diye konuştu.
Sarı, pinaların kısa sürede yayılmasının mümkün olmadığını, ancak mevcut stokların korunmasıyla popülasyonların desteklenebileceğini ifade etti. Sarı, “Büyük bir kitlesel ölümün telafisi kolay değil. Akdeniz’deki pina popülasyonunun birkaç yılda kazanılmasını beklemeyelim. Ama Akdeniz ve Ege’de canlanan popülasyonları koruyalım. Araştırmacılar, devlet politikaları ve tedbirler buna katkı sağlayabilir. Pinaların zarar görmesini önleyelim.” dedi.