TEMA Vakfı, 22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemine dikkat çekerek herkesi harekete geçmeye çağırdı.
Vakıf, sivil toplum, kamu ve özel sektör iş birliğinin bu konudaki kritik rolünü vurguladı.
"Her Küçük Adımın Büyük Etkisi Var"
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Dünya'daki tüm yaşamın birbirine bağlı olduğunu hatırlatarak, insan faaliyetlerinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat çekti. Ataç, "1970'ten bu yana biyolojik çeşitlilikte %68 oranında azalma yaşandı. Ancak bu kötü gidişatı tersine çevirmek elimizde. Daha az tüketerek, israftan kaçınarak, tamir ederek, dönüştürerek, paylaşarak, atıkları azaltarak, doğayı kirleten kimyasallardan uzak durarak, iklimi koruyarak ve doğal alanları savunarak bunu başarabiliriz" dedi.
1 Milyon Türün Geleceği Tehlikede
Ataç, biyolojik çeşitlilik kaybının başlıca nedenlerinin iklim değişikliği, çevre kirliliği, istilacı türler, orman ve çayır-mera alanlarının zarar görmesi ve aşırı kullanımı olduğunu belirtti ve Tarım faaliyetlerinin de bu kayıplarda büyük payı olduğunu vurguladı.
Ataç ayrıca, denizlerdeki yaşamın da tehdit altında olduğunu belirterek, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu örnek gösterdi.