23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Sivas’ta Çöpten Çıkan Enerjiyle Serada Domates Yetiştirip Yurtdışına Satıyorlar

Sivas’ta Çöpten Çıkan Enerjiyle Serada Domates Yetiştirip Yurtdışına Satıyorlar

Sivas Belediyesi, çevre dostu bir projeyle hem atık enerjiyi değerlendiriyor hem de domates ihracatı yapıyor.

41
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sivas Belediyesi, çevre dostu bir projeyle hem atık enerjiyi değerlendiriyor hem de domates ihracatı yapıyor.

Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesindeki Katı Atık Düzenli Depolama Sahası’nda, çöplerden elde edilen metan gazı ile elektrik üretimi gerçekleştiriliyor.

Bu elektrikle, sahanın yanında 50 dönümlük alana kurulan topraksız cam serada salkım domates yetiştiriliyor.

Sera ısınmasında atık enerji kullanılıyor

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AA’ya yaptığı açıklamada, seralarda ısınma enerjisinin büyük bir maliyet olduğunu belirtti.

Çöplerin ayrıştırılmasından sonra ortaya çıkan gazın, seranın ısınmasında kullanıldığını kaydeden Bilgin, “Böylece ısıtma maliyetlerimiz yarı yarıya azalıyor. Ekolojik bir sera oluşuyor. Ayrıca atık enerji doğaya kazandırılıp gıdaya dönüşüyor.” dedi.

Bilgin, şehrin çöplerinin katı atık deposunda toplandığını ve ekonomiye katkı sağlayacak kısımlarının ayrıştırıldığını söyledi.

Kalan kısmın ise enerji üretimi için kullanıldığını ifade eden Bilgin, “Burada yaklaşık 30 bin haneye yetecek kadar elektrik üretiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’de bir ilk

Bilgin, sıfır atık ve çevreye duyarlı bir belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını vurguladı.

Elektrik üretiminden arta kalan ısıyı serada değerlendirmek için özel üreticiyle iş birliği yaptıklarını anlatan Bilgin, “Türkiye’de ilk ve en büyük tesisi Sivas’ımıza kazandırdık.” ifadesini kullandı.

Projenin koordinatörü Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Volkan Yörük de seranın 50 bin metrekarelik bir alanda, 40 bin metrekaresi kapalı olarak kurulduğunu dile getirdi.

Yörük, seranın özelliğinin, Türkiye’de ilk olması ve çöpten çıkan atık enerjinin kullanılması olduğunu belirtti.

Sivas gibi soğuk bir yerde bu seranın üretim maliyetlerini düşürdüğünü kaydeden Yörük, “Bu projeyi Türkiye’de ilk defa hayata geçirdik ve başarıyla çalışıyor.” diye konuştu.

Avrupa’ya domates ihracatı

Yörük, serada iyi tarım uygulamaları sayesinde hiçbir kimyasal ürün kullanmadıklarını söyledi.

Bu nedenle ürünlerinin Avrupa pazarında çok rağbet gördüğünü ifade eden Yörük, “Hollanda, Almanya ve İtalya’ya Sivas’tan domates gönderiyoruz. Çöpten çıkan atık enerji gıdaya dönüşüyor. Gıda krizi yaşanan bir dönemde böyle bir projeye imza attığımız için çok mutluyuz.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *