23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Sigara, su ve toprak kirliliğine neden oluyor

Sigara, su ve toprak kirliliğine neden oluyor

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Tütün Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, sigaranın sadece insan sağlığına değil, çevreye de büyük zararlar verdiğini söyledi.

74
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sigara, hem içenleri hem de çevrelerindekileri öldürüyor. DSÖ’ye göre, her yıl 8 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Bunun 1,3 milyonu pasif içici. Sigara, kanser, diyabet, tansiyon, kalp ve solunum hastalıkları gibi pek çok hastalığa sebep oluyor. Sigarada 7 bin kimyasal madde var ve bunların 70’i kanserojen.

Sigara, çevreye de büyük zarar veriyor. Tütün üretimi için yılda 22 milyar ton su kullanılıyor. Bu, 15 milyon olimpik havuz dolusu su demek. Bir sigara yapmak için 3,7 litre su harcanıyor. Tütün üretiminde gübre ve pestisit kullanımı toprağı kirletiyor. Bu kimyasallar suya karışıp göl ve denizleri kirletiyor.

Sigara, ormanları ve havayı kirletiyor

Sigara, ormanları da yok ediyor. Tütün üretimi için her yıl 200 bin hektar orman kesiliyor. Bu, küresel ormansızlaşmanın yüzde 5’i. Sigara paketlemek için kağıt, mürekkep, folyo, yapıştırıcı gibi malzemeler kullanılıyor. Bu malzemeler 2021’de 2 milyon ton atık oluşturdu. Bu, 9 bin 433 yük treninin ağırlığı kadar.

Sigara, havayı da kirletiyor. Tütün üretimi ve tüketimi yılda 80 milyon ton karbondioksit salıyor. Bu, 17 milyon arabanın bir yılda saldığı karbona eşit. Elektronik sigaralar da metal, plastik ve pil içeriyor. Bu da çevre kirliliğine katkıda bulunuyor.

Sigara, yangınlara sebep oluyor

Sigara, yangınlara da yol açıyor. TÜSAD Tütün Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, AA’ya konuştu. Sigara dumanının iç ortam hava kalitesini bozduğunu söyledi. Sigara içenleri ve dumana maruz kalanları tehdit ettiğini belirtti.

Bilir, Türkiye’de sigara kaynaklı yangınların çok olduğunu ifade etti. İtfaiye kayıtlarına göre, yangınların yarısından fazlası sigara kaynaklı. Tütün endüstrisinin çok kağıt kullandığını anlattı. Bir gram tütün, bir kağıtla sigara oluyor. 20 sigara, bir kutuya giriyor. Kutular, kartonlara ve kolilere konuyor. 300 sigara, bir ağacı yok ediyor.

Bilir, sigara izmaritlerinin ve kutularının çevreye atıldığını vurguladı. Çevre kirliliğine ve çok atığa neden olduğunu söyledi.

Sigarayı bırakmak için bugün doğru gün. Sigarayı bırakın, hem kendinizi hem de çevrenizi koruyun.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *