Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Eker, botanik alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin bitki çeşitliliğine katkıda bulunuyor. Eker, son keşifleriyle birlikte bugüne kadar 21 yeni bitki türünü bilim dünyasına tanıttı.
Tomarza soğanı: Serpantin kayalıkların sakladığı hazine
Prof. Dr. Eker, geçen yıl Kayseri’nin Tomarza ilçesinde yaptığı arazi çalışması sırasında dikkatini çeken bir yabani soğan türü buldu. Bitkinin çiçek yapısı ve rengi diğer türlerden farklıydı. Eker, bitkiden örnekler alarak laboratuvara götürdü. Yaptığı incelemeler ve karşılaştırmalar sonucunda, bitkinin daha önce adlandırılmamış bir tür olduğunu anladı.
Eker, bitkiye Latince “serpantin seven” anlamına gelen “Allium serpenticola Eker” ismini verdi. Bitkinin Türkçe adı ise “Tomarza soğanı” oldu. Eker, bitkiyle ilgili makalesini “Phytotaxa” adlı uluslararası bilimsel dergide yayınladı.
Niğde morbaşı: Uzun süren takibin sonucu
Prof. Dr. Eker’in ikinci keşfi ise Niğde’nin Ulukışla ilçesinde gerçekleşti. Eker, 2013 yılında Bolkar Dağları’nda topladığı bir bitkinin meyve döneminde olduğunu fark etti. Bitkiyi takibe aldı. 2019 yılında aynı bölgeye gittiğinde bitki çiçek açmıştı. Eker, bitkiyi yeniden inceledi. Bitkinin de yeni bir tür olduğunu gördü.
Eker, bu bitkiyi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Eroğlu ile birlikte çalıştı. Bitkiye bilimsel ismi olarak “Leopoldia nigdeensis Eker & Eroğlu” ismini verdi. Bitkinin Türkçe adı ise “Niğde morbaşı” oldu. Eker ve Eroğlu, bitkiyle ilgili makalelerini de “Phytotaxa” dergisinde yayınladılar.
Prof. Dr. Eker, yaptığı çalışmalarla Türkiye’nin bitki zenginliğini ortaya çıkarmaya devam ediyor. Eker, yeni bitki türlerinin korunması ve tanıtılması için de çaba gösteriyor.