23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Pelet yakıtıyla hem çevre hem ekonomi kazanıyor

Pelet yakıtıyla hem çevre hem ekonomi kazanıyor

Erzincan’da bir fabrika, orman atıklarını pelet yakıtına dönüştürüyor. Pelet yakıtı, kömüre göre daha ucuz ve çevreci bir alternatif. Kanada gibi bazı ülkeler, pelet yakıtını elektrik üretmek için kullanıyor.

28
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Erzincan’da bir fabrika, orman atıklarını pelet yakıtına dönüştürüyor. Pelet yakıtı, kömüre göre daha ucuz ve çevreci bir alternatif. Kanada gibi bazı ülkeler, pelet yakıtını elektrik üretmek için kullanıyor.

Üniversite atıklarını pelet yaparak ısınıyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) de pelet yakıtı üretimine katkı sağlıyor. Üniversitenin bahçe, çim ve lavanta atıkları, Tavşanlı Meslek Yüksekokulu’nda kurulan bir ünitede işleniyor. Böylece 10 ton pelet yakıtı elde ediliyor.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, pelet yakıtı üretimiyle üniversitenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi. Ayrıca Türkiye’nin enerji politikalarına bilimsel araştırmalarla destek verdiklerini belirtti.

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. İsmet Çelik ise pelet yakıtı üretiminde kullandıkları makineyi kendilerinin geliştirdiklerini anlattı. Çelik, pelet yakıtının ısınma amaçlı okulda kullanıldığını da ifade etti.

Pelet yakıtıyla 700 bin lira tasarruf

Prof. Dr. Çelik, üniversitenin Evliya Çelebi Yerleşkesi’nde yaptıkları araştırmada, pelet yakıtına dönüştürülebilecek 214 ton bitkisel atık olduğunu tespit ettiklerini kaydetti. Bu atıkların enerji değerinin 90 bin metreküplük doğal gaza eşit olduğunu söyledi.

Çelik, bu doğal gazın piyasa değerinin 1 milyon lira olduğunu, üretim maliyetlerini düştükten sonra yıllık 700 bin lira tasarruf sağlayacaklarını hesapladıklarını aktardı.

Türkiye’de pelet yakıtı potansiyeli büyük

Prof. Dr. Çelik, Türkiye’de pelet yakıtı üretiminin henüz yeterli olmadığını vurguladı. Türkiye’de yıllık 150 bin ton pelet yakıtı üretildiğini, ancak bunun 20 milyon tonluk bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Çelik, pelet yakıtının çevreci ve ekonomik bir enerji kaynağı olduğunu, bu nedenle atıkların pelet yakıtına dönüştürülmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *