23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet OMÜ’den Sulak Alanlar Günü’ne Özel Açıklama

OMÜ’den Sulak Alanlar Günü’ne Özel Açıklama

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

54
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Doç. Dr. Yavuz, sulak alanların insan sağlığı ve refahı için ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Sulak Alanlar Hayati İşlevler Yerine Getiriyor

Doç. Dr. Yavuz, her yıl farklı bir tema ile kutlanan Dünya Sulak Alanlar Günü’nün bu yılki temasının ‘Sulak Alanlar ve İnsan Refahı’ olduğunu belirtti. Sulak alanların, insanlar ve doğa için hayati işlevler yerine getiren mükemmel dengeli sistemler olduğunu söyledi. Doç. Dr. Yavuz, şunları ekledi:

“Sulak alanlar, kuraklıkta su depoluyor, selde suyu tutuyor, kirletici maddeleri temizliyor ve içme suyu ve tarımsal su ihtiyacını karşılıyor. Fakat su kaynaklarımız giderek azalıyor ve su stresi artıyor. Bu yüzden, sulak alanları korumak, onarmak ve sürdürülebilir şekilde yönetmek için doğaya uygun çözümler geliştirmek çok önemli.”

Sulak Alanlar İnsan Refahına Katkı Sağlıyor

Doç. Dr. Yavuz, sulak alanların insan yaşamının pek çok alanında insan refahına katkı sağladığını anlattı. Sulak alanların, bir milyardan fazla insan için iş imkanı sunduğunu, temel tatlı su kaynağı olduğunu, balık ve çeltik gibi gıda ürünleri sağladığını, iklim değişikliğine bağlı afetlere karşı koruma sağladığını, biyoçeşitliliği desteklediğini, ruh sağlığını iyileştirdiğini ve kültürel değerlere ilham verdiğini saydı. Doç. Dr. Yavuz, şöyle devam etti:

“Sulak alanlar, insan refahının, ekolojik dengenin ve kültürel canlılığın sürdürülmesi için hayati öneme sahiptir. Refahımız, bu olağanüstü sistemlere bağlıdır. Bu nedenle, bu sulak alanları sağlıklı hale getirmemiz ve öyle tutmamız gerekiyor.”

OMÜ Sulak Alan Projelerinde Yer Alıyor

Doç. Dr. Yavuz, OMÜ’nün sulak alanların korunması ve yönetimi için uluslararası bir projede yer aldığını da duyurdu. Tour du Valat Araştırma Enstitüsü liderliğinde ve Fransa Kalkınma Ajansı desteğiyle yürütülen projenin, Akdeniz’deki 9 ülkeyi kapsadığını söyledi. Projenin amacının, sulak alanların kalkınma ve planlama süreçlerinde daha iyi göz önünde bulundurulması olduğunu belirtti. Doç. Dr. Yavuz, projenin bir alt başlığı olan ‘Kızılırmak Deltası izleme ve veri yönetimi’ çalışmasının da devam ettiğini bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *