23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Marmara Denizi’nde Denizanası Tehlikesi

Marmara Denizi’nde Denizanası Tehlikesi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi’nde denizanası popülasyonunun aşırı arttığını ortaya çıkardı.

37
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi, Marmara Denizi’nde denizanası popülasyonunun aşırı arttığını ortaya çıkardı. Bu durum, deniz ekosistemi ve su kalitesi için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Denizanaları Neden Çoğalıyor?

Fakültenin Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, yaptığı açıklamada, denizanalarının 500 milyon yıldır yaşayan, ekosistemdeki değişimlere uyum sağlayan ve çeşitliliği artan canlılar olduğunu söyledi.

Okyar, Marmara Denizi’nin yoğun insan etkisi altında olduğunu, kirli suların, küresel ısınmanın ve su sıcaklığının artmasının denizanalarının üremesini kolaylaştırdığını belirtti.

Okyar, "Marmara Denizi'nde kış olmasına rağmen suyun sıcaklığı yaklaşık yirmi derece olarak ölçüldü. Denizanaları bu sıcaklık artışının bir sonucu olarak üremeye başlar. Marmara Denizi'nin körfez ve kıyı bölgelerinde, özellikle İstanbul kıyılarında ama tüm denizde son zamanlarda denizanası popülasyonlarında keskin bir artış görüldü." dedi.

Denizanalarının Etkileri Neler?

İÜ Su Bilimleri Fakültesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, denizanalarının nedenlerini ve sonuçlarını araştırmak için bir proje başlattı.

Proje kapsamında, “R/V Yunus-S” gemisiyle Marmara Denizi’nde denizanası örnekleri alındı ve su altı gözlemleri yapıldı.

Okyar, denizanalarının aşırı çoğalmasının su kalitesini bozduğunu, ekosistemin işleyişini değiştirdiğini ve diğer canlılara zarar verdiğini vurguladı.

Okyar, ayrıca Marmara Denizi’ne yeni giren istilacı denizanası türlerinin de ekosistemdeki dengeyi bozduğunu, denizanalarının çözünmüş organik madde yükünü artırdığını ve suyun oksijen seviyesini düşürdüğünü kaydetti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *