İzmir
Açık
19°
Ara
ANASAYFA İZMİR KEŞFET Kutup ayıları küresel ısınmanın kurbanı

Kutup ayıları küresel ısınmanın kurbanı

Kutup ayıları, buzulların erimesiyle yaşam alanlarını ve avlarını kaybediyor.

Kutup ayıları, buzulların erimesiyle yaşam alanlarını ve avlarını kaybediyor. Bu da nesillerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yol açıyor. WWF-Türkiye’nin yaban hayatı uzmanı, kutup ayılarının durumunu anlattı.

Kutup ayıları, dünyanın en büyük etçil memelilerinden biri. Arktrik bölgesinde, kuzey kutuplara yakın bölgelerde yaşıyorlar. Dünyada 8 farklı ayı türü var. Kutup ayıları bunlardan biri. Ama küresel ısınma yüzünden nesli tehdit altında olan canlılar listesinde. 

WWF-Türkiye’nin yaban hayatı uzmanı Ahmet Emre Kütükçü, kutup ayılarının nesli tehdit altında olan türler statüsünde olduğunu söyledi. IUCN, yani Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, bu statüyü belirliyor. Kütükçü, dünyada yaklaşık 30 bin kutup ayısı olduğunu belirtti. Ama önümüzdeki 30 yılda bu sayının yüzde 30 azalacağı tahmin ediliyor. Bunun en büyük nedeni iklim değişikliği. İklim değişikliği, buzulların erken eriyip geç oluşmasına sebep oluyor. Bu da kutup ayısı popülasyonunu tehdit ediyor.

Buzullar olmadan avlanamıyorlar 

Kütükçü, kutup ayılarının buzullara ihtiyacı olduğunu anlattı. Çünkü foklar, kutup ayılarının ana avları. Foklar, buzulların üzerinde kutup ayılarına yem oluyorlar. Ama buzullar azalınca, kutup ayıları foklara ulaşamıyor. Bu yüzden farklı besin kaynakları aramak zorunda kalıyorlar.

Kutup ayıları, besin zincirinin en üstünde yer alıyor. Buzul ekosistemi, onlara bir besin zinciri sağlıyor. Buzun altında algler var. Alglerle beslenen zooplanktonlar, balıklara yem oluyor. Balıkları foklar avlıyor. Fokları da kutup ayıları avlıyor. Ama bu besin zinciri bozulunca, kutup ayıları da etkileniyor. Yapılan araştırmalar, bazı kutup ayılarının foklara ulaşamayınca balıklara ya da karada ren geyiklerine yöneldiklerini gösteriyor. Karasal memeliler, avlar arasında daha fazla yer almaya başladı. Kutup ayıları, çöplüklerde de zaman geçirmeye başladı. Etçil bir tür olmalarına rağmen, artık karada meyve ve bitki yemeye başladılar.

Yağ stoku ve kirlilik sorunu 

Kütükçü, kutup ayılarının besin yoğunluğuna göre hareket ettiklerini söyledi. Mevsimlere göre yer değiştiriyorlar. Karadan 100 kilometre açığa kadar gidebiliyorlar. Buz platformları, kutup ayıları için avlanma ortamı. Ama yeterli buz olmayınca, avlanma şansları azalıyor. Bu da kış uykusu öncesi yeterli yağ stoku yapamamalarına neden oluyor. Kutup ayıları, kış uykusunda yavrularını emziriyorlar. Ayıların sütü, dünyanın en yağlı sütlerinden biri. Bu da yavruların yeterli yağ ve kalori alabilmeleri için gerekli. Yavru başarısı, yavruların hayatta kalması, türlerinin de hayatta kalmasını etkiliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *