23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Konya Şeker’den patatesle elektrik üretimi

Konya Şeker’den patatesle elektrik üretimi

Konya Şeker, patatesi hem dondurarak ihraç ediyor hem de kabuklarını biyogazdan elektrik üretmek için kullanıyor. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, patates üretiminde Türkiye’nin öncüsü olduklarını söyledi.

65
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Konya Şeker, patatesi hem dondurarak ihraç ediyor hem de kabuklarını biyogazdan elektrik üretmek için kullanıyor. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu, patates üretiminde Türkiye’nin öncüsü olduklarını söyledi.

Erkoyuncu, Konya’da 20 bin dekarlık alanda sözleşmeli patates ekimi yaptıklarını belirtti. Bu patateslerin Beyşehir ve Seydişehir’deki Seydibey Entegre Tesisleri’nde işlendiğini kaydetti. Erkoyuncu, Türk çiftçisinin ürettiği patatesi markalaştırarak dünyaya sattıklarını ifade etti.

Erkoyuncu, fabrikanın yıllık 110 bin ton patates işlediğini vurguladı. Patatesin yüzde 70’ini Konya’dan, yüzde 30’unu da diğer bölgelerden aldıklarını anlattı. Erkoyuncu, 20 ülkeye patates ihracatı yaptıklarını ve yılda 15 milyon dolar gelir elde ettiklerini bildirdi. Erkoyuncu, fabrikada 350 kişinin çalıştığını ve patates üretiminde kapasite artışı planladıklarını da ekledi.

Patates kabuğundan elektrik

Erkoyuncu, fabrikada atık patates kabuklarının da değerlendirildiğini söyledi. Patates kabuklarının biyogaz tesislerinde elektrik üretiminde kullanıldığını aktardı. Erkoyuncu, hem güneş enerjisi hem de biyogaz tesisleriyle kendi elektriklerini ürettiklerini belirtti.

Erkoyuncu, biyogaz tesislerinde patatesin yanı sıra pancar artıklarının da kullanıldığını kaydetti. Erkoyuncu, 5,2 megavatlık güneş enerjisi ve 2,8 megavatlık biyogaz tesisleriyle çevreci bir üretim yaptıklarını ifade etti.

Erkoyuncu, ürettikleri patatesleri yurt içi ve yurt dışındaki fast food zincirlerine sattıklarını da bildirdi.

Patates nasıl işleniyor?

Fabrika Müdürü Murat Diker ise patates işleme sürecini anlattı. Diker, patateslerin yıkandıktan sonra buharla soyulduğunu söyledi. Patateslerin haşlanıp dilimlendiğini belirtti. Patateslerin kurutulup ön kızartıldığını kaydetti.

Diker, patateslerin eksi 40 derecede dondurulduğunu ve eksi 15 derecede paketlendiğini anlattı. Patateslerin soğuk hava depolarına konulduğunu ve soğuk hava depolu araçlarla sevk edildiğini bildirdi. Diker, araçların soğukluk derecesinin uydu sistemiyle izlendiğini de ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *