23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet İklim Cehennemi Kapıda: 1.5 Derece Alarmı

İklim Cehennemi Kapıda: 1.5 Derece Alarmı

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan son rapor, iklim kriziyle ilgili endişeleri bir kez daha artırdı.

45
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

BM Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan son rapor, iklim kriziyle ilgili endişeleri bir kez daha artırdı. 

Rapora göre, önümüzdeki 5 yılın en az birinde küresel sıcaklığın sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1.5 dereceyi aşma olasılığı %80. Bu durum, "iklim cehennemi" benzetmesiyle de ifade edilen küresel ısınmanın yıkıcı sonuçlarıyla karşı karşıya kalabileceğimizi gösteriyor.

Son 12 Ay Rekor Isınma Yaşadı

Avrupa Birliği'ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine göre, Mayıs 2024'e kadar geçen 12 ay, yıllık karşılaştırmalarda kaydedilen en sıcak aylar olarak sıralandı. Bu durum, küresel ısınmanın hızını ve artan sıcaklıkların getirdiği tehlikeleri gözler önüne seriyor. Copernicus'un verilerine göre, Mayıs sonu itibarıyla son 12 aylık ortalama küresel hava sıcaklığı 1.63 dereceye çıktı. Bu, kayıt tutulmaya başlanan 1940'tan bu yana en sıcak dönem anlamına geliyor.

WMO raporunun bulgularını değerlendiren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın nasıl bir hızla yanlış yolda ilerlediğini ve iklim sistemini düzeltmekten uzaklaştığını vurguladı. Guterres, "2015 yılında 1,5 derecenin üzerine çıkma olasılığı sıfıra yakındı. İklim cehennemine giden otobandan kurtulmak için bir kaçış rampasına ihtiyacımız var. 1.5 dereceye karşı savaş 2020'lerde ya kazanılacak ya da kaybedilecek" dedi.

Fosil Yakıtlara Bağımlılık Tehlikenin Ana Kaynağı

Tüm önlemlere ve küresel anlaşmalardaki taahhütlere rağmen, dünya enerjisinin hala dörtte üçü kömür, gaz ve petrol gibi fosil yakıtlardan sağlanıyor. Bu durum, küresel ısınmanın ana kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. WMO Genel Sekreteri Ko Barrett, "Seragazı emisyonlarına son vermek için acilen daha fazlasını yapmalıyız. Aksi takdirde ekonomik anlamda trilyonlarca dolarlık bir maliyet, daha çok aşırı hava olaylarından etkilenen milyonlarca yaşam ve çevre ile biyoçeşitliliğe muazzam bir zararın ceremesini çekeceğiz" dedi.

Fosil Yakıt Reklamcılığı Yasaklanmalı!

Guterres, fosil yakıt şirketlerini hedef alarak, "İklim kaosunun 'babaları' yanı fosil yakıt sanayi, rekor kârlara ulaşıyorlar ve vergi ödeyenlerin finanse ettiği trilyonluk sübvansiyonların tadını çıkarıyorlar. Her ülkeyi fosil yakıt reklamlarını yasaklamaya davet ediyorum. Medya ve teknoloji şirketleri fosil yakıt reklamı almamalı" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *