Dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar, iklim değişikliği ile mücadelede beklenmedik bir rol oynuyor olabilir. Bilim insanları, dağlardaki buzulların erimesinin, bölgedeki sıcaklıkları düşüren soğuk rüzgarlar ürettiğini keşfetti.
Buzulların erimesi soğuk rüzgarları tetikliyor
Science Daily’nin aktardığına göre, Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve İtalya Ulusal Araştırma Konseyi’nden araştırmacılar, Himalaya buzullarının yüzeyindeki erimenin, dağın yamaçlarına doğru esen güçlü ve soğuk rüzgarların oluşumuna neden olduğunu buldu.
Bu rüzgarlar, buzulların altındaki tabakalardan çok daha soğuk olduğu için, hava boşluğu yaratıyor ve yamaçlardaki yüzeyleri soğutuyor. Bu da, bölgedeki ekosistemin serinlemesine katkıda bulunuyor.
Araştırmanın baş yazarı Profesör Francesca Pellicciotti, “Buzulların yüzeyindeki erime, dağın yamaçlarına doğru inen soğuk rüzgarları tetikliyor. Bu rüzgarlar, buzulların bulunduğu dağların yamaçları ve vadilerin derinliklerine ulaşıyor.” dedi.
Everest’in sıcaklığı neden değişmiyor?
Araştırmacılar, bu olayın, son yıllarda Everest dağı eteklerindeki sıcaklık ölçümlerinin, dünyadaki artan sıcaklıklardan etkilenmemesinin sebebi olabileceğini düşünüyor.
İtalya Ulusal Araştırma Konseyi’nden Franco Salerno, “Bölgede yaptığımız ölçümler, minimum sıcaklıkların arttığını, ancak yaz aylarında maksimum sıcaklıkların düştüğünü gösteriyor. Bu, buzulların erimesinin soğuk rüzgarları oluşturduğu hipotezini destekliyor.” diye konuştu.
Araştırmacılar, Himalaya buzullarının erimesinin, küresel iklim değişikliğine karşı bir kalkan görevi gördüğünü söylemek için henüz çok erken olduğunu belirtiyor. Çünkü bu olayın etkileri bölgesel düzeyde kalıyor ve küresel sıcaklık artışını yavaşlatmaktan çok uzak.