İzmir
Açık
19°
Ara
ANASAYFA İZMİR KEŞFET Fukuşima’da radyoaktif su sızıntısı ve atık su tahliyesi

Fukuşima’da radyoaktif su sızıntısı ve atık su tahliyesi

Japonya, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nden radyoaktif madde taşıyan suyun sızdığını duyurdu. Santral işletmecisi TEPCO, bakanlık tarafından uyarıldı.

Japonya, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nden radyoaktif madde taşıyan suyun sızdığını duyurdu. Santral işletmecisi TEPCO, bakanlık tarafından uyarıldı.

Bakanlık uyarısı

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Saito Ken, basına konuştu. Fukuşima nükleer santralini işleten TEPCO’nun Başkanı Kobayakawa Tomoaki’yi aradığını söyledi.

Atık su boşaltımının güvenli olmasını istedi. TEPCO’nun bir hata yapmasının, halkın güvenini kaybettireceğini belirtti. Santralden radyoaktif su sızdığını öğrendikten sonra, TEPCO’ya uyarı yaptığını açıkladı.

Sızıntı durduruldu

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali’nde, radyoaktif maddeleri temizleyen bir sistem var. Bu sistemin olduğu binanın havalandırmasında, su sızıntısı tespit edildi. Yaklaşık 5,5 ton radyoaktif su, havalandırma çevresine sızdı. Sisteme su verilmesi durdurularak, sızıntı önlenmiş oldu.

TEPCO yetkilileri, sızan suyun 22 milyar bekerel radyoaktivite içerdiğini tahmin ediyor. Suyun çoğu toprağa karıştı. Yakındaki kanallarda anormal bir durum bulunmadı.

TEPCO, sızıntının olduğu yeri “yasak bölge” ilan etti. Bu bölgedeki ve çevredeki toprağı toplamak için çalışmalara başladı.

Atık su boşaltılıyor

TEPCO, santraldeki radyoaktif atık suyu, Ağustos 2023’te okyanusa boşaltmaya başladı. Atık su, deniz altındaki bir tünelden, kıyıdan 1 kilometre uzakta boşaltılıyor. Mart ayına kadar, 31 bin 200 ton atık su okyanusa akıtılacak.

Santraldeki reaktörleri soğutan su, radyoaktif maddeler içeriyor. Bu maddeler, ALPS adlı bir sistemle ayrıştırılıyor. Sadece trityum adlı madde suya kalıyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Japonya’nın atık su planının güvenli olduğunu onayladı. Temmuz 2023’te yayımlanan raporda, güvenlik standartlarına uyulduğu belirtildi.

Fukuşima nükleer santrali, 2011’de büyük bir deprem ve tsunami sonucu hasar görmüştü. Reaktörlerde nükleer erime meydana gelmişti. Santral çevresi boşaltılmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *