23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Fındıkta sıcak kış ve don tehlikesi

Fındıkta sıcak kış ve don tehlikesi

Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, iklim değişikliğinin fındık üretimini olumsuz etkilediğini, sıcak kışın ardından gelebilecek donun fındık tanelerinin boş olmasına neden olabileceğini belirtti.

38
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, iklim değişikliğinin fındık üretimini olumsuz etkilediğini, sıcak kışın ardından gelebilecek donun fındık tanelerinin boş olmasına neden olabileceğini belirtti.

Fındık çiçekleri erken açıyor

DÜ Orman Fakültesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, merkezin yaptığı çalışmalarda, iklim değişikliğinin fındık üzerindeki etkilerini ve alınması gereken önlemleri araştırdıklarını söyledi.

Kulaç, iklim değişikliğiyle birlikte hava olaylarında anormallikler yaşandığını, aşırı yağışlar, kuraklıklar, kar yağışının azalması ve sıcaklığın artması gibi durumların fındık üretimini tehdit ettiğini ifade etti.

Kulaç, fındığın hem erkek hem dişi çiçek taşıyan bir bitki olduğunu ve bu çiçeklerin hava şartlarına göre erken açabildiğini anlattı.

Fındık verimi düşebilir

Fındık bahçelerinde tozlaşmayı sağlayan çeşitlerin yeterli olmadığını vurgulayan Kulaç, “Küresel iklim değişikliği özellikle sahil kesimini etkiliyor. Fındık da Karadeniz’in önemli bir ürünü. Yüksek rakımlı yerler mart-nisanda olacak dondan kurtulabilir ama ocak-şubatta sıcak geçen hava nisan ayında don getirebilir. Bu da fındık verimini düşürecektir.” dedi.

Kulaç, bu yıl Batı Karadeniz’de iklim değişikliği nedeniyle fındıkta kayıp yaşanacağını öngördüğünü, ocak ve şubat aylarının sıcak geçtiğini, Doğu Karadeniz’de ise bazı çeşitlerin soğuklamayı yeterince alamadığını belirtti. Kulaç, şöyle devam etti:

“Çok soğuklama isteyen çeşitler problem yaşayabilir. Çiçek açtıklarında erkek tozlayıcı bulamazlarsa boş tohum oranı artar. Yani fındık normal görünür ama içi boş olur. Bir de nisan sonu veya mart ortası soğuk havalar tehlikeli. Sıcak havadan sonra yaprak açan fındıklar yanabilir.”

Tozlaşma için çeşitlilik şart

Kulaç, son zamanlarda üreticilerin “tek çeşit bahçe” yapma eğiliminden uzak durmaları gerektiğini, merkez olarak “tek ağaç aşılı fidan” veya “Türk fındığı” üretimi üzerine çalıştıklarını söyledi.

Kulaç, tozlaşma için bahçeye farklı zamanlarda açan erkek çeşitlerinin dikilmesi gerektiğini, bunun hem ticari hem de yabani çeşitlerle yapılması gerektiğini tavsiye etti. 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *