Bir grup akademisyen, El Nino’nun göz hastalıklarına yol açabileceğini ortaya koydu. İngiltere ve ABD’deki üniversitelerden gelen bilim insanları, iklim değişikliği ve El Nino’nun göz sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. El Nino, Pasifik Okyanusu’ndaki su sıcaklığının yükselmesiyle oluşan bir hava olayı. Bu olay, dünyanın birçok yerinde yağış ve sıcaklık desenlerini değiştiriyor. Son olarak 2023 yılında görülen El Nino, 7 yıl aradan sonra yeniden başladı.
El Nino’nun dolaylı etkileri
Araştırmaya göre, El Nino hem aşırı yağışlara hem de şiddetli kuraklıklara neden oluyor. Bu da insan sağlığını dolaylı yollardan etkiliyor. Araştırmacılar, El Nino’nun göz sağlığıyla ilgili birçok soruna yol açabileceğini belirtiyor.
Yağışların artması, sivrisineklerin üremesine ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep oluyor. Bu hastalıklar arasında gözde görme kaybına neden olabilen dang humması, Batı Nil, chikungunya, sıtma ve beyin iltihabı gibi virüsler var. Ayrıca, sel baskınlarıyla kirli suların taşıdığı patojenler de göz iltihabı ve keratit gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
El Nino’nun doğrudan etkileri
Kuraklığın yaşandığı bölgelerde ise, insanlar su kaybıyla mücadele ediyor. Vücuttaki su kaybı, kuru göz, göz damarı problemleri ve katarakt gibi göz hastalıklarına yol açabiliyor.
El Nino, atmosferde ve bulutlarda da değişikliklere sebep oluyor. Bazı bölgelerde güneşten gelen morötesi ışınları daha fazla hissediliyor. Bu da gözde etli doku büyümesi, fotokeratit ve göz kapağı tümörleri gibi sorunlara neden olabiliyor.
Araştırmada, aşırı sıcaklıkların da göz retinasını olumsuz etkilediği belirtiliyor. Tayland ve Kanada’da yapılan çalışmalar, bu ülkelerde retina yırtılmasının arttığını gösteriyor.