23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Dünyanın en büyük maymunu neden yok oldu?

Dünyanın en büyük maymunu neden yok oldu?

Çin’de yapılan bir araştırma, dünyanın en büyük maymunu olan Gigantopithecus blacki’nin iklim değişikliği nedeniyle yaşam alanı ve besin kaynaklarının azalması sonucu yok olduğunu gösterdi.

36
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çin’de yapılan bir araştırma, dünyanın en büyük maymunu olan Gigantopithecus blacki’nin iklim değişikliği nedeniyle yaşam alanı ve besin kaynaklarının azalması sonucu yok olduğunu gösterdi. Nature dergisinde yayımlanan çalışma, bu dev primatın neslinin tükendiği süreci detaylı bir şekilde ortaya koydu.

Çin’deki mağaralarda bulunan dişler ipuçları verdi

Gigantopithecus blacki, yaklaşık 2,5-3 metre boyunda ve 350-400 kilogram ağırlığında bir maymundu. Günümüzden 2 milyon ila 215 bin yıl önce Güney Çin ve Vietnam’da yaşadı. Bu maymunun neslinin nasıl tükendiği uzun süredir bilim insanlarının merak konusuydu.

Çalışmanın yazarlarından Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden Dr. Alper Yener Yavuz, Gigantopithecus cinsinin 1910’larda keşfedildiğini ve 2024 yılına kadar devam eden araştırmalarla sonuçlandığını söyledi. Yavuz, Çin’deki 22 mağarada bulunan diş, çene ve diğer kemik parçalarının, bu maymunun yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları hakkında önemli bilgiler verdiğini belirtti.

İklim değişikliği maymunun sonunu getirdi

Yavuz, bir türün yaşam alanı ve gıda kaynakları azaldığında göç etmek, değişmek veya yok olmak zorunda kaldığını kaydetti. “O dönem son buzul çağıydı ve çok ciddi bir iklim değişikliği yaşandı. Bu durum sadece hayvanları değil, bitkileri ve ekosistemi de etkiledi. Gigantopithecus blacki, değişen iklim ve flora koşullarına uyum sağlayamadı. Ayrıca aynı besinleri yiyen diğer hayvanlarla rekabet edemedi.” dedi.

Yavuz, Gigantopithecus blacki’nin meyve, meyve tohumu ve kozalak gibi bitkisel kaynaklarla beslendiğini, ancak iklim değişikliğiyle birlikte bu kaynakların azalması veya değişmesi nedeniyle beslenme sorunları yaşadığını ifade etti.

Buzul çağları maymunun yaşadığı dönemi şekillendirdi

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş ise, Gigantopithecus blacki’nin yaşadığı dönemin, Pliyosen ve Kuvaterner dönemleri arasında bir geçiş dönemi olduğunu söyledi. Türkeş, “Bu dönemde önce sıcak, sonra soğuk iklim koşulları hakim oldu. Pleyistosen döneminin orta ve geç evrelerinde ise ardışık buzul ve buzul arası çağlar yaşandı. Bu çağlar, maymunun yaşam alanını ve besin kaynaklarını belirleyen faktörlerdi.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *