Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), yaban hayatının korunması için özel yöntemler kullanıyor. Hayvan türlerini fotokapan, halkalama ve GPS-GSM’li tasmalarla izleyen DKMP, koruma stratejilerini belirliyor. DKMP, yaban hayvanları içindeki 650 türü koruma altına aldı.
Yaralı hayvanlara tedavi ve besin desteği
DKMP, doğada yaralanan yaban hayvanlarını tedavi etmek için bölge düzeyinde Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi kurdu. Tedavi edilen hayvanlar yaşam alanlarına salınıyor.
DKMP, ayrıca ağır kış şartlarında yiyecek bulamayan yaban hayvanlarına besin desteği sağlıyor. 2012’den bu yana yaklaşık 7 bin 600 ton besin dağıtıldı.
DKMP, mevsim ve arazi şartlarına göre suya ulaşamayan yaban hayvanlarına da su sağlamak için çalışıyor. Gölet ve sondaj yapılarak çıkarılan su, yalaklar aracılığıyla yaban hayvanlarına ulaştırılıyor.
Kamuoyunda farkındalık oluşturma
DKMP, yaban hayatı koruma çalışmalarını halka duyurmak için sosyal medya hesaplarını kullanıyor. Türleri izlemek için kullanılan fotokapan, halkalama ve GPS-GSM’li tasma görüntüleri sosyal medyada paylaşılıyor. Bu sayede yaban hayatına ilgi ve duyarlılık artırılmaya çalışılıyor.
DKMP, halkın da desteğiyle, yaban hayatını korumak için faaliyetlerine devam ediyor.