23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet ÇOMÜ’den çevreci proje: Çamaşır makinesi atıklarını filtreleyen sistem

ÇOMÜ’den çevreci proje: Çamaşır makinesi atıklarını filtreleyen sistem

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde, çamaşır makinelerinin çevreye verdiği zararı azaltmak için çok katmanlı bir filtre sistemi geliştirildi.

33
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde, çamaşır makinelerinin çevreye verdiği zararı azaltmak için çok katmanlı bir filtre sistemi geliştirildi. Proje, TÜBİTAK tarafından destekleniyor.

Çamaşır makineleri ne kadar kirletiyor?

Çamaşır makineleri, her yıkamada 100 bin ila 900 bin nanofiber, 3 ppm (milyonda bir birim) boyar madde, yüzde 0,5 yağlı bileşen, 200 ppm’e yakın yüzey aktif madde gibi birçok kirliliği atık su olarak kanalizasyona gönderiyor. Bu atıklar, hem çevreye hem de belediyelerin arıtma tesislerine büyük bir yük oluşturuyor.

Bu soruna çözüm bulmak için harekete geçen ÇOMÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz, “Çok Katmanlı Filtre Malzemesi Üretimi, Tasarımı ve Çamaşır Makinesi Atıksuyunun Giderimine Uygulanması” başlıklı bir proje hazırladı. Proje, 2023 yılı ağustos ayından itibaren TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye başlandı.

Filtre nasıl çalışıyor?

Nigiz, projenin amacının, çamaşır makinesinin atık suyundaki bütün kirlilikleri eş zamanlı olarak gidermek olduğunu söyledi. Bu amaçla, çamaşır makinesine entegre edilebilen çok katmanlı bir filtre sistemi tasarladığını belirtti.

Filtrenin yapımında, atık polimerlerden üretilen polimerler ve zeytin dallarından elde edilen biyokömür kullandığını anlatan Nigiz, filtre sisteminin üç katmandan oluştuğunu ifade etti. Nigiz, filtre sisteminin çalışma prensibini şöyle açıkladı:

“En üst katmanda bir sünger var. Bu sünger, saç gibi büyük partikülleri tutuyor. Altında polimer katmanı var. Bu katman, farklı gözeneklere sahip. Burada yağlar ve boyar maddelerin bir kısmı ayrılıyor. En altta biyokömür katmanı var. Bu katman, nitrat ve fosfat gibi maddeleri gideriyor. Böylece, atık suyun kirliliği yüzde 99’a kadar azaltılmış oluyor.”

Patent başvurusu yapılacak

Nigiz, geliştirdiği filtre sistemi için patent başvurusunda bulunacağını söyledi. Ayrıca, bazı beyaz eşya firmalarının, çamaşır makinelerine mikroplastik için entegre filtre geliştirdiklerini duyurduklarını ancak bunların sadece mikroplastikleri ayırdıklarını belirtti. Nigiz, “Bizim filtre sistemimiz, hem mikroplastik hem de diğer kirlilikleri gideriyor. Bu sayede, hem çevreye hem de belediyelere büyük bir katkı sağlıyoruz.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *