Hüseyin Julood, Irak'ta BP tarafından işletilen bir petrol sahasındaki gazın yakılması nedeniyle oğlu Ali'nin lösemi hastası olduğunu iddia ediyor.
Ali'nin petrol sahası içinde yer alan köyünde yapılan araştırma gaz yakma (flaring) işleminden kaynaklanan ve kansere neden olan kirleticilerin yüksek düzeyde bulunduğunu ortaya koydu.
BP "endişeleri anlıyoruz" dedi ve değişimi desteklediklerini belirtti.
İlk kez bir birey tarafından büyük bir petrol şirketine karşı yakma uygulamaları nedeniyle dava açıldığına inanılıyor.
Irak'ın güney doğusundaki "Rumaila petrol sahasından kaynaklanan zehirli emisyonların" Ali'nin lösemisine ve ardından ölümüne neden olduğu ve BP'nin ana yüklenici olarak kısmen sorumlu olduğu iddia ediliyor.
Julood, oğlunun kemoterapi ve kemik iliği nakli de dahil olmak üzere yurtdışındaki tıbbi tedavi masrafları, kazanç kaybı, cenaze masrafları ve oğlunun "manevi kaybı" için tazminat talep ediyor.
"BP'nin sesimi duymasını ve durumumu dikkate almasını umuyorum. Ben sadece kendimi değil, burada yaşayan ve kirlilikten mustarip olan yoksul insanları da temsil ediyorum."
Julood'u temsil eden Hausfeld & Co avukatlık şirketinden Wessen Jazrawi, davayı "önemli bir çevre davası örneği" olarak niteledi ve "Bu tür şirketler özellikle Küresel Güney'de meydana gelen zararlı çevresel uygulamaları genellikle cezasız bir şekilde gerçekleştirebiliyor" dedi.
Gaz yakma (flaring) petrol çıkarılırken açığa çıkan gazın yakılmasıdır; gaz, benzen gibi kansere neden olan zararlı kimyasalların karışımını içerebileceğinden insan sağlığı için tehlikelidir.
BBC'nin Dünya Bankası rakamları üzerinden yaptığı analize göre, Rumaila petrol sahası dünyada belgelenmiş en yüksek gaz yakma seviyesine sahip.
Hüseyin Julood, daha fazla ailenin acı çekmemesi için düzenli gaz yakmanın durdurulmasını hedeflediğini belirtiyor.