Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), geçtiğimiz ayın sonunda hava durumu verilerinin toplanmaya başladığı 1949 yılından bu yana en şiddetli yağışları aldı. Yağışlar, uzaktan eğitim ve uzaktan eğitimin yanı sıra sel ve uçuş gecikmelerini de beraberinde getirdi.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Murat Türkeş, İran ve Pakistan'da da benzer koşullarla karşılaşılabileceğini ve yağışların birkaç gün daha bölgede etkili olmaya devam edeceğini belirterek uyarıda bulundu.
Yağışlara Ne Sebep Oldu?
Dr. Türkeş, bölgedeki yağışların yerel meteorolojik koşullara bağlı olduğunu söyledi.
Uzun vadeli ortalamalardan daha soğuk olan alçak merkez ve bu siklonik anomaliyi kontrol eden subtropikal jet akımı koşulları, Birleşik Arap Emirlikleri, Basra Körfezi, İran'ın güney ve doğusu, Pakistan ve Afganistan üzerindeki meteorolojik olarak yüksek atmosferde baskın oldu.
Bu alçak merkez ve jet akımının bir sonucu olarak nemli hava kütleleri bölgeye taşındı ve buharlaşmayı artırdı. Nemli hava kütleleri ve ılık deniz yüzeyi sıcaklıkları fırtınalara ve çok sayıda yağmura neden oldu.
İklim Değişikliğinin Etkisi
Dr. Türkeş, iklim koşullarını düzenleyen büyük ölçekli basınçlı rüzgar sistemlerindeki değişimlerin, sıcaklık, yağış ve buharlaşma rejimlerindeki değişimlerin yanı sıra iklim değişikliğiyle de bağlantılı olduğunu açıkladı.
Dr. Türkeş'e göre, sıcak ve soğuk hava kütlelerinin özellikle deniz etkisindeki bölgelerde birleşmesi yoğun gök gürültülü fırtınalar, hortumlar ve sağanak yağışlara neden olabilir; tersine, yoğun ısı ve bunun sonucu olarak orman yangınları üretebilir.
Dr. Türkeş'e göre, iklim değişikliği bu hızla devam ederse gelecekte şiddetli hava olayları ve felaketler daha sık yaşanabilir.