23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Keşfet Arı Polenleri Yapay Zeka ile Daha Hızlı Sınıflandırılıyor

Arı Polenleri Yapay Zeka ile Daha Hızlı Sınıflandırılıyor

Doç. Dr. Caner Koç ve ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli polen sınıflandırma makinesi, arıcılık sektöründe yeni bir çığır açıyor.

59
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Doç. Dr. Caner Koç ve ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka destekli polen sınıflandırma makinesi, arıcılık sektöründe yeni bir çığır açıyor. Bu yenilikçi makine, arı polenlerini renklerine göre ayırarak, tek bitki poleni elde edilmesini ve ürünlerin daha kaliteli hale getirilmesini sağlıyor.

Arı Polenleri ve Sağlık:

Bal arıları tarafından toplanan ve kovan girişlerinde biriken polenler, zengin besin içeriği ve sağlığa faydaları ile son yıllarda oldukça ilgi görüyor. Yüzde 20-30 protein içeren polenler, doğrudan tüketilebildiği gibi farklı gıdalara da ilave edilebiliyor.

Polenlerin Sınıflandırılması Neden Önemli?

Polenlerin renkleri, toplandıkları çiçeğin türüne, iklim koşullarına ve toprağın özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle, polenlerin renklerine göre sınıflandırılması, hem ürünlerin kalitesini artırıyor hem de farklı polenlere alerjisi olan kişilerin güvenle tüketebilecekleri ürünleri seçmelerine imkan tanıyor.

Yapay Zeka Destekli Çözüm:

Doç. Dr. Caner Koç ve ekibi, bu sorunu çözmek için TÜBİTAK 1711 Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında "Arıcılıkta Yapay Zeka Tabanlı Polen Sınıflandırma Makinesi Tasarımı" adlı bir proje hayata geçirdi. Projede Ankara Üniversitesi teknoloji sağlayıcı kurum olarak yer alırken, Yıldırım Plastik ve VİTEX Honey Alinda Arıcılık ise özel sektör bileşenleri olarak projede yer alıyor.

Makinenin Çalışma Prensibi:

Yaklaşık 1,5 metre uzunluğunda ve 50 milimetre genişlikte olan prototip, elektronik kartlar ve monitörle yaklaşık 1,5 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Makine, 3 farklı banttan oluşuyor ve polenleri renklerine göre sınıflandırarak tek bitki poleni elde ediyor.

İşlem Aşamaları:

  1. Veri Seti Oluşturma: Her bir ürünün polenleri renklere göre gruplandırılıyor ve her ürüne ait 500'er adet örnek alınıp fotoğrafları çekiliyor.
  2. Yapay Zeka Eğitimi: Çekilen fotoğraflar yapay zeka algoritmalarına yüklenerek, her bir rengin hangi gruba ait olduğu sisteme tanıtılıyor.
  3. Polenlerin Sınıflandırılması: Polenler tek bir hizada farklı renklerde tek tek bir kameranın önüne geliyor. Kamera renkleri algıladığında, polen hangi renk grubundaysa arka tarafta yer alan üfleçlerle üflenerek ilgili depoya gönderiliyor.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *