Türk bilim insanları, Antarktika’da 8. Ulusal Bilim Seferi’ni gerçekleştiriyor. Sefer ekibi, kıtada 22 farklı alanda çalışma yaparak dünyanın geleceğine ışık tutuyor.
Sefer, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü öncülüğünde yürütülüyor. Sefer ekibi, Antarktika’da Horseshoe Adası’nda bir aydır faaliyet gösteriyor.
Sefer ekibinde yabancı bilim insanları da var. Ekip, çevre, oşinografi, atmosfer, jeoloji, enerji, meteoroloji, batimetri gibi konularda araştırmalar yapıyor.
Sefer Lideri Prof. Dr. Ersan Başar, AA’ya konuştu. Başar, 22 projeyle dünyanın geleceği için sorular sorduklarını söyledi. Başar, projelerden birinin Antarktika’daki petrol kirliliği olduğunu belirtti.
Petrol kirliliğinin kaynağı araştırılıyor
Sefer Lider Yardımcıları Dr. Atilla Yılmaz ve Kaptan Doğaç Baybars Işıler de “Horseshoe Adası Sucul Ekosistemlerinde İnsan Kaynaklı Etkilerin İncelenmesi” projesini yürütüyor. Bu projede Antarktika’daki göllerdeki kirleticilerin seviyesi ve etkisi ölçülüyor.
Ayrıca seyir ve can emniyeti için kutup bölgelerinde neler yapılabilir sorusu inceleniyor.
Sefer Çevre Zabiti yüksek mühendis Aybike Gül Karaoğlu da “Horseshoe Adası Deniz ve Kıyı Ekosistemi’nde Antropojenik Etkilerin Belirlenmesi” projesinde görev alıyor. Karaoğlu, Antarktika deniz ekosistemindeki kirleticilerin varlığını, miktarını ve içeriğini araştırıyor.
Seferin tıp personeli Doç. Dr. Bengüsu Mirasoğlu da “VIII. Ulusal Antarktika Bilimsel Seferi Tıbbi Danışmanlık ve Tıbbi Saha Hizmeti” çalışmasını yürütüyor. Mirasoğlu, kutup bölgelerinde sağlık hizmetlerinin nasıl iyileştirilebileceğine dair çalışmalar yapıyor.