Akdeniz havzası, doğal ve kültürel zenginlikleriyle turizmde önemli bir bölge. Ancak iklim değişikliği, bu bölgedeki turizmi ciddi şekilde etkiliyor. Ankara Üniversitesi Beşeri İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Somuncu, iklim değişikliğinin turizm üzerindeki etkilerini anlattı.
Sıcaklık artışı turist konforunu düşürüyor
Somuncu, son yüzyılda küresel sıcaklık 1,2 derece artarken, Akdeniz havzasında bu artışın 1,5 derece olduğunu belirtti. Bu artışın özellikle turizmin yüksek sezonu olan temmuz ve ağustos aylarında daha fazla hissedildiğini söyledi. Somuncu, “Ekstrem sıcaklıkların yaşandığı günlerde 45 dereceye ulaşan bir sıcaklık var. Bu da turistlerin termal konforunu olumsuz etkiliyor. Bu etki gelecekte daha da artacak.” dedi.
Su kıtlığı, yabancı türler, seller ve taşkınlar diğer riskler
Somuncu, sıcaklık artışının yanı sıra, Akdeniz havzasında su kıtlığı, yabancı türlerin istilası, seller ve taşkınlar gibi diğer risklerin de turizmi tehdit ettiğini kaydetti. Somuncu, “Denizlerde yabancı türlerin sayısı 450’yi geçti. Balon ve aslan balığı gibi türler batıya doğru yayılıyor. Antalya ve Muğla’da da bu tehlike var. Bunun nedeni iklim değişikliği. Kızıldeniz’den gelen yabancı türler Akdeniz’e geliyor. Ayrıca son zamanlarda fırtınalar tarım ve turizm alanlarını zarar veriyor. Bu risklerin süresi, sıklığı ve etkileri artacak.” diye konuştu.
Deniz turizmine talep azalacak, kent turizmi de sorunlu
Somuncu, iklim değişikliğinin etkilerinin Doğu Akdeniz’e doğru arttığını, bu nedenle deniz turizminin gerçekleştiği Akdeniz ülkelerinde talebin azalacağını ifade etti.
Somuncu, ayrıca Akdeniz kıyılarında deniz yükselmesinin de ciddi bir sorun olduğunu bildirdi. Somuncu, “Son yüzyılda deniz yükselmesi 6 santimetre oldu. Gelecekte bu yükselme 1 metreye ulaşabilir. Akdeniz kıyısında yaşayan 550 milyon kişinin yarısı su baskınlarıyla karşılaşabilir.” dedi.
Somuncu, kent turizminde de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri olduğunu anlattı.