Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2050 yılında iklim değişikliğiyle mücadele etmek için yeni bir çalışma yayınladı. Çalışmada, AB’nin 2040 yılına kadar net sera gazı emisyonlarını 1990 yılına kıyasla yüzde 90 oranında düşürmesi gerektiği belirtildi.
Yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji yatırımları artacak
Komisyon, bu hedefe ulaşmak için 2030 yılında yüzde 55 olan sera gazı azaltma hedefinin de yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hedeflere uyum sağlamak için politik koşulların da iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Komisyon, 2030 sonrası sera gazı emisyonları politikasının yeni kurulacak komisyonun görevi olacağını da bildirdi. Çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması, karbon depolama ve geri toplama gibi yeni temiz teknolojilere yatırım yapılması gibi öneriler de yer aldı.
Çalışmanın taslağı basına sızdırılmıştı. Taslakta, tüm sektörlerin sera gazı emisyonlarını azaltmaya katkı sağlaması gerektiği ifade ediliyordu.
Tarım sektörüne yönelik hedefler kaldırıldı
Çalışmanın son halinde ise tarım sektörünün emisyonlarını azaltmaya yönelik somut hedefler bulunmuyordu. Bu durum, dikkat çekti.
AB Komisyonu’nun, Avrupa genelinde çiftçilerin protestoları nedeniyle tarım sektörüne yönelik hedefleri çalışmadan çıkardığı iddia edildi.
Çiftçiler, son zamanlarda sık sık protesto eylemleri düzenliyor. Çiftçiler, üretim maliyetlerinin yükselmesine karşın tarımsal ürünlere yeterli fiyat verilmediğini savunuyor.
Çiftçiler, AB’nin tarım politikalarından, çevre, iklim ve doğa koruma hedeflerinden, destekleme kesintilerinden, enerji, yakıt ve gübre fiyatlarından, ucuz tahıl ithalatından, su tasarrufu önlemlerinden ve bürokratik işlemlerden şikayetçi.
AB Komisyonu, çiftçilerin sorunlarını çözmek için bazı adımlar attı. Çiftçilerin topraklarının bir bölümünü nadasa bırakmalarına ilişkin kuralları gevşetti. Tarım ilacı kullanımını yüzde 50 azaltma planından vazgeçti.
AB’nin tarım bakanları, 26 Şubat’ta Brüksel’de toplanacak. Bakanlar, sektörün sorunlarını ele alacak. Çiftçiler, Komisyon’dan yeni çözümler bekliyor.