Yapay zeka rallisi devam ediyor
Geçen hafta ABD’li çip üreticisi Nvidia, bir günde 277 milyar dolarlık bir değer artışı yaşayarak tarihe geçti. Bu rakam, Coca-Cola veya Bank of America gibi dev şirketlerin toplam piyasa değerinden daha fazla. Nvidia, bu başarıyı yapay zeka teknolojilerine yaptığı yatırımlar sayesinde elde etti. Nvidia’nın ardından diğer çip ve yapay zeka şirketleri de borsada yükselişe geçti.
Yapay zeka, birçok yatırımcının gözdesi haline geldi. Özellikle OpenAI’nin ChatGPT adlı sohbet robotunu ve Sora adlı yapay zeka video programını piyasaya sürmesi, bu alana olan ilgiyi daha da arttırdı. Yapay zeka uygulamaları, yüksek performanslı işlemciler gerektiriyor. Bu nedenle, çip üreticileri de bu teknolojinin en önemli destekçileri arasında yer alıyor. Nvidia, ABD’nin Çin’e çip ihracatını yasaklamasıyla birlikte, ulusal güvenlik açısından da stratejik bir konuma geldi.
Dotcom Balonu’na benzerlik
Ancak bu hızlı yükseliş, herkesi memnun etmiyor. Bazı uzmanlar, yapay zeka hisselerindeki bu değer artışlarının sürdürülebilir olmadığı ve 90’ların sonunda yaşanan 'Dotcom Balonu’na benzediği konusunda uyarıyor. ‘Dotcom Balonu’, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte, internet şirketlerinin borsada çok yüksek değerlere ulaşması ve sonra büyük bir çöküş yaşaması olarak tanımlanıyor.
6.6 milyar dolarlık servetiyle milyarder olan Mark Rowan’ın yatırım şirketi Apollo Global Management’in baş ekonomisti Torsten Slok, Fortune dergisine verdiği demeçte, “Bugün S&P 500’deki en iyi 10 şirket, 1990’ların sonundaki teknoloji balonu sırasındaki ilk 10 şirketten daha fazla değerleniyor” dedi. Slok, yapay zeka hisselerinin gerçek değerlerini yansıtmadığını ve bir balon oluşturduğunu savundu.
Yapay zeka teknolojileri, geleceğin teknolojisi olarak görülüyor. Ancak bu teknolojinin borsadaki yansıması, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, yatırımcıları, yapay zeka hisselerindeki aşırı değerlenmeye karşı dikkatli olmaya çağırıyor.