23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com Siyaset TMMOB İzmir’den TOKİ’ye Sert Tepki

TMMOB İzmir’den TOKİ’ye Sert Tepki

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TOKİ’nin Karşıyaka’da denize yakın bir kısmı suya doygun olan 21 bin 432 metrekarelik araziyi 508 milyon liraya satmasına sert tepki gösterdi.

0
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TOKİ’nin Karşıyaka’da denize yakın bir kısmı suya doygun olan 21 bin 432 metrekarelik araziyi 508 milyon liraya satmasına sert tepki gösterdi. Basın açıklamasında, bu tür uygulamaların İzmir’in ekolojik dengesini ve kent yaşamını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, bu durumun rant odaklı politikaların bir sonucu olduğu vurgulanarak yetkililere çağrı yapıldı.

“İzmir Can Çekişiyor”

TMMOB İzmir Şubesi, İzmir’in tarihi, doğal ve kültürel mirasıyla dünyanın en özel kentlerinden biri olduğunu, ancak artan nüfus, kirlenen deniz, ulaşım kaosu ve çöken altyapı gibi sorunlarla hızla bu özelliğini yitirdiğini belirtti. Açıklamada, "İnsan ve doğa kaynaklı olayların afet olarak kente geri dönmesi, artık şaşırtıcı olmaktan çıkmıştır. Bu durum, merkezi idare-yerel yönetim iş birliği ve rant odaklı beton lobisinin ürünüdür" ifadelerine yer verildi.

Kıyı kenar çizgisinin yıllardır ihlal edilerek üzerindeki devasa yükle yorulduğuna dikkat çekilen açıklamada, İzmir’in alüvyal ovalarının yık-yap modeliyle yoğunluğu artıran, altyapıyı felç eden ve gerçek çözümler sunmayan kentsel dönüşüm projeleriyle boğuştuğu vurgulandı. Yetkililere, "Körfezine küskün, dağına öfkeli ve insanına acımasız bir bina yığını haline getirilen İzmir artık yeni afetlere davetiye çıkarıyor" denildi.

“Yeni Afetlere Zemin Hazırlanıyor”

TOKİ’nin, Mavişehir güneyindeki 25697 ada, 1 parsel numaralı araziyi, Büyükşehir ve Karşıyaka Belediyelerinin “rekreasyon amaçlı kullanım” ısrarına rağmen satmasının yeni afetlere zemin hazırladığı ifade edildi. Söz konusu alanın alüvyal yapısı nedeniyle bina yapımına elverişsiz olduğu belirtilirken, taşkın ve deprem gibi risklere açık bu bölgenin imara açılmasının İzmir için ciddi bir tehlike oluşturduğu vurgulandı.

TMMOB İzmir Şubesi, açıklamasında şu çağrıyı yaptı: "Körfezin ekolojik dengesini bozan, taşkın ve deprem riski taşıyan alanlarda imar projelerine izin verilmesi 30 Ekim’de yaşadığımız felaketin sonuçlarını anlamamaktır. Meslek örgütü kimliğimizle yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz: Körfezden elinizi çekin!”

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *