Bilim dünyası, yeni bir süper Dünya gezegeninin ilginç özelliğini keşfetti: Bu gezegenin bir tarafı sürekli karanlık kalıyor.
Batı yarım kürede her zaman gece, doğu yarım kürede ise her zaman gündüz olduğunu düşünün. Londra’da yaşayanlar, Güneş’i sadece Tokyo gibi bir yere uçtuklarında görebiliyorlar. İşte bu süper Dünya, bir tarafı kalıcı biçimde karanlık olduğu onaylanan ilk gezegen olarak kayıtlara geçiyor.
Gezegenlerin Gizemli Dönüşü
Bir gezegen kendi yıldızına çok yakın yörüngede olduğunda, yan tarafı uzak tarafına kıyasla çok daha büyük bir çekime maruz kalır. Bu dengesizlik, gezegenin dönüşünü yavaşlatır ve yörüngesiyle mükemmel bir eşgüdümde olana değin bu durum devam eder. Yani gezegenin kendi ekseni etrafında bir kez dönerken geçen süre, yıldızı etrafında bir kez dolaşması için gereken süreyle aynı olur.
Süper-Dünya LHS 3844b’nin Gizemi
LHS 3844b’nin yüzeyi nispeten serin olduğu keşfedildi. Bu, kütleçekim eşgüdümlenmesi olan bir gezegenden beklenen bir durumdur. Ancak Los Angeles - California Üniversitesi’nde çalışan gökbilimci Emily Whittaker, bu gezegenin atmosferinin olmadığının varsayıldığını, ancak 2022 yılında yaptıkları bir çalışmada Dünya’dakine benzer, ince bir atmosfer ihtimaline açık kapı bırakıldığını söylüyor. Araştırmanın ortaya serdiği kanıtlar, kütleçekimsel eşgüdümlenmeye işaret ediyor ve bu konu bilim dünyasında heyecan yaratıyor.