Malatya'da İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesi'nden 7 bilim insanı, kimyasal deney sürelerini yarıya indiren ve bilim dünyasında çığır açacak bir cihaz geliştirdi.
Yerli ve Milli İmkanlarla Geliştirildi
İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'nün desteğiyle Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serdar Altın, Doç. Dr. Fatih Bulut, Araştırma Görevlisi Sebahat Altundağ ve yüksek lisans öğrencisi Ebru Doğan, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'ndan Doç. Dr. Aydın Aktaş ve Turgut Özal Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mithat Akkoç'tan oluşan ekip, kimyasal deneylerde devrim yaratacak bir raman cihazı geliştirdi.
Cihaz, kimyasal deneylerde maddelerin anlık analizine imkan vererek deneyin bitişini görmeyi ve daha hızlı sonuca ulaşmayı sağlıyor.
Yurt dışı menşeli cihazların 2 milyon liranın üzerinde olması nedeniyle çalışmaları yerli ve milli imkanlarla yürüten ekip, cihazın maliyetini 300 bin liraya kadar düşürmeyi başardı.
Deney Süreleri 2 Kat Kısa
Geliştirilen cihaz, 5 saatlik kimyasal deneylerin 2 saatte tamamlanmasını sağlayarak zamandan tasarruf etmeyi mümkün kılıyor.
Cihazın en önemli özelliği, kimyasal süreci anbean takip edebilme imkanı sunması. Bu sayede bilim insanları, kimyasal reaksiyonun hangi aşamada olduğunu ve ne tür değişimler gösterdiğini gözlemleyebiliyor.
Ekip, şu anda sıvı örneklerde kullanılan cihazın katı örneklerde de kullanılabilmesi için çalışmalarına devam ediyor.
Malatyalı Bilim İnsanlarından Tebrikler
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağıralioğlu ve Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tez, Malatyalı bilim insanlarının bu önemli başarısını kutlayarak, bilim dünyasına katkı sağlayacak çalışmalarına devam etmelerini diledi.