İzmir
Açık
19°
Ara
ANASAYFA SİYASET James Webb Teleskobu'ndan Yeni Rekor

James Webb Teleskobu'ndan Yeni Rekor

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksisini tespit ederek bir kez daha rekor kırdı.

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin şimdiye kadar gözlemlenen en uzak galaksisini tespit ederek bir kez daha rekor kırdı. 

BBC'nin haberine göre, JADES-GS-z14-0 adı verilen bu yıldız topluluğu, Büyük Patlama'dan sadece 290 milyon yıl sonraki haliyle görüntülendi. Bu keşif, evrenin erken dönemlerine ışık tutarak bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.

James Webb'in İnanılmaz Teknolojisi

James Webb teleskobu, 6,5 metre genişliğindeki birincil aynası ve hassas kızılötesi cihazlarıyla bu olağanüstü keşfi gerçekleştirdi. Bu gelişmiş teknoloji, daha önce mümkün olmayan uzaklıktaki gök cisimlerinin gözlemlenmesini sağlayarak evrenin sırlarını aydınlatmaya devam ediyor. Teleskobun önceki rekoru ise Büyük Patlama'dan 325 milyon yıl sonraki haliyle bir galaksinin tespit edilmesiyle elde edilmişti.

Gökbilimcileri Şaşırtan Büyüklük ve Parlaklık

Gökbilimciler, son gözlemin en ilginç yönünün JADES-GS-z14-0 galaksisinin büyük mesafesinden ziyade büyüklüğü ve parlaklığı olduğunu belirtiyor. Webb teleskobu ölçümlerine göre, galaksi 1600 ışık yılından daha geniş bir alana yayılıyor. Genellikle en parlak galaksilerin ışığı, süper kütleli bir kara deliğe düşen gaz tarafından üretilirken, JADES-GS-z14-0'ın ışığının genç yıldızlar tarafından üretildiği tespit edildi.

Evrenin Erken Dönemlerine Işık Tutuyor

Webb astronomları Stefano Carniani ve Kevin Hainline, bu kadar çok yıldız ışığının galaksinin Güneş'in kütlesinin birkaç yüz milyon katı olduğu anlamına geldiğini ve doğanın 300 milyon yıldan kısa bir sürede nasıl bu kadar büyük ve parlak bir galaksi yaratabildiği sorusunu gündeme getirdiğini ifade ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *