ANASAYFA Yeşil Bakış ÇOMÜ’de bal kabağı kabuğundan gıda ambalajı

ÇOMÜ’de bal kabağı kabuğundan gıda ambalajı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü, gıda atıklarından çevre dostu ambalaj üretiyor. Proje, polimer ambalajların yerine geçecek ve gıdaların raf ömrünü uzatacak
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
26
GÖSTERİM
ÇOMÜ’de bal kabağı kabuğundan gıda ambalajı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü, gıda atıklarından çevre dostu ambalaj üretiyor. Proje, polimer ambalajların yerine geçecek ve gıdaların raf ömrünü uzatacak.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Filiz Uğur Nigiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir yıl önce başladıkları çalışmada, gıda atıklarından pektin adlı nişasta türevi maddeyi film haline getirdiklerini söyledi. Nigiz, bu filmlerin gıdaları bozulmaya karşı koruduğunu ve doğada kolayca ayrıştığını belirtti.

Pektin, gıda ve çevre dostu

Nigiz, pektinin turunçgiller, sebzeler ve bal kabağı gibi birçok gıdada bulunduğunu ve gıda ve çevre dostu bir malzeme olduğunu vurguladı. Nigiz, “Pektin filmler, gıdanın raf süresini artırıyor. Polimer ambalajlar ise hem zararlı hem de doğada bozulmuyor. Biz bunları daha doğal şeylerle değiştirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Nigiz, projeyi “Sıfır Atık” ilkesiyle yürüttüklerini ve filmleri toprağa bıraktıklarında bitkilerin büyümesine de katkı sağladıklarını ifade etti. Nigiz, “Bu bir yeşil ve sıfır atık projesi. Filmlere kekik yağı veya yeşil çay ekleyerek, bakteri oluşumunu da önlüyoruz. Bu konuda başarılı sonuçlar aldık. Hem ekonomiye hem de çevreye fayda sağlıyoruz.” diye konuştu.

Ambalaj üretimi için son aşama

Nigiz, laboratuvar çalışmalarında bal kabağından pektin elde ettiklerini ancak diğer gıda atıklarının da kullanılabileceğini kaydetti. Nigiz, Türkiye’de çöp ayrıştırma kültürünün gelişmesi gerektiğini ve kompostlanabilir atıkların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Nigiz, “Herkes gıdasını, atıklarının kabuklarını bu şekilde değerlendirebilir. Umarım bu kültür bizim ülkemizde de yaygınlaşır.” dedi.

Nigiz, pektin filmlerin mekanik, buhar tutma ve gıda testlerini yaptıklarını ve en uygun formu bulmaya çalıştıklarını anlattı. Nigiz, projeyi bir yıl içinde bitirmeyi ve ambalaj üretimine geçmeyi planladıklarını bildirdi. Nigiz, “Diğer ülkelerde gıda ambalajı olarak pektin filmler kullanılıyor. Biz de birkaç yıl içinde bunu yapabiliriz. Türkiye’de bu konuda birçok çalışma var ama biz ilklerden biri olmak istiyoruz.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Game of Thrones oyuncuları korku filmi yapacak

Game of Thrones oyuncuları korku filmi yapacak