ANASAYFA Yeşil Bakış Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum Projesi Desteği

Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum Projesi Desteği

Ticaret Bakanlığı, ihracatçı firmaların Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamalarına yönelik yeni bir destek paketi açıkladı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
40
GÖSTERİM
Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum Projesi Desteği

Ticaret Bakanlığı, ihracatçı firmaların Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sağlamalarına yönelik yeni bir destek paketi açıkladı. 

Bu paketle, ihracatçıların sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm sürecine katkıda bulunulması ve ihracat pazarlarının korunması amaçlanıyor.

Avrupa Birliği (AB), 2050 yılında iklim-nötr bir kıta olma hedefi doğrultusunda, ekonomik büyüme stratejisini yeşil dönüşüm üzerine kurdu. Bu kapsamda, AB’nin iklim, enerji, sanayi, tarım ve vergi politikalarında kapsamlı değişiklikler öngören Avrupa Yeşil Mutabakatı12 adlı bir yol haritası ortaya koydu. Bu yol haritasının en önemli unsurlarından biri, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) 345678 olarak adlandırılan, AB dışından ithal edilen karbon yoğun ürünlere karbon vergisi uygulanmasıdır. Bu mekanizma, 2023 yılında yürürlüğe girecek ve başta demir-çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen olmak üzere 5 sektörü ve tekstil ve hazır giyim sektörünü etkileyecektir. Bu sektörler, Türkiye’nin AB’ye ihracatında önemli bir paya sahiptir.

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ihracatının bu yeşil dönüşümden zarar görmemesi ve ihracatçı firmaların rekabet gücünü kaybetmemesi için harekete geçti. Bakanlık, ilgili paydaşlarla birlikte hazırladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyum Projesi Desteği’ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu destekle, ihracatçı firmaların sürdürülebilirlik odaklı dönüşüm sürecine katkıda bulunulması ve ihracat pazarlarının korunması amaçlanıyor.

Bu destek paketi, ihracatçı firmaların mevcut durumlarını analiz etmelerine, iyileştirme planları hazırlamalarına, ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanmalarına ve altyapılarını dönüştürmelerine yardımcı olacak. Bakanlık, bu kapsamda, ihracatçı firmalara danışmanlık hizmeti giderlerinin yüzde 50’sini ve en fazla 10 milyon lira tutarını karşılayacak.

İhracatçılara Diğer Destekler

Ticaret Bakanlığı, ihracatçı firmaların markalaşma ve pazar çeşitlendirme çalışmalarına da destek olmaya devam ediyor. Bakanlık, bugün yayımlanan kararla, Uzak Ülkeler ve İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme stratejileri kapsamında bu ülkelerde faaliyet gösteren ihracatçıların marka, TURQUALITY 91011 ve birim kira destek sürelerini yeniledi. Ayrıca, Bakanlık, 41 farklı sektör ve ürün grubuna yönelik tanıtım ve pazarlama kampanyası başlatarak, Türk ihraç ürünlerinin dünyada daha etkili bir şekilde tanıtılmasını sağladı. Bu kampanyanın güçlendirilmesi için, ihracatçı birliklerine daha yüksek limitlerle destek verilecek.

Ticaret Bakanlığı, ihracatçı firmaların yeşil dönüşüm sürecine katkıda bulunarak, sürdürülebilir ve rekabetçi bir büyüme sağlamalarını hedefliyor. Bakanlık, bu amaçla, ihracatçı firmalara yönelik destek paketlerini geliştirmeye ve uygulamaya devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
iPhone’un pek çok şeyi değiştireceği güncelleme: iOS 18

iPhone’un pek çok şeyi değiştireceği güncelleme: iOS 18