ANASAYFA Teknoloji Microsoft'un Yapay Zeka Aracı Endişe Yarattı

Microsoft'un Yapay Zeka Aracı Endişe Yarattı

Teknoloji devi Microsoft'un yeni yapay zeka aracı Recall, kullanıcıların ekran görüntülerini her 5 saniyede bir otomatik olarak alarak veri gizliliği konusunda endişelere yol açtı.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
22
GÖSTERİM
Microsoft'un Yapay Zeka Aracı Endişe Yarattı

Teknoloji devi Microsoft'un yeni yapay zeka aracı Recall, kullanıcıların ekran görüntülerini her 5 saniyede bir otomatik olarak alarak veri gizliliği konusunda endişelere yol açtı. Yapay zeka ve gizlilik uzmanları, bu özelliğin "kabus" gibi olduğunu ve kullanıcıların üzerinde caydırıcı bir etki yaratabileceğini savunuyor.

Nasıl Çalışıyor?

Recall, ekran görüntülerindeki anahtar kelimeleri ve terimleri okuyabiliyor. Kullanıcılar geçmiş aramalarında fotoğraf, kelime öbeği veya bağlantı aradıklarında, Recall bu bilgileri tarayarak ilgili ekran görüntülerini eşleştiriyor. Microsoft, bu sayede kullanıcıların aradıkları bilgileri daha kolay bulmalarına yardımcı olduğunu savunuyor.

Ancak bu özellik, kullanıcılar arasında endişelere yol açtı. Veri ve gizlilik uzmanı Daniel Tozer, "Black Mirror" gibi distopik bir durumla karşı karşıya olduklarını savunarak, "Ekranda kullanıcının işverenine ait veya gizli bilgiler olabilir; Microsoft'un bunu kaydetmesinden işletme memnun olacak mı?" diye sordu.

Microsoft Güvence Veriyor Fakat Yeterli Olmuyor

Microsoft ise ekran görüntülerinin yerel olarak kullanıcının cihazında saklandığını ve şirket de dahil olmak üzere dış kaynaklar tarafından erişilemediğini savunuyor. Fakat uzmanlar yine de veri sızıntısı riskinden dolayı tedirgin.

Hükümetler de bu durumu dikkate almaya başladı. Birleşik Krallık Bilgi Komiserliği Ofisi'nin bir sözcüsü, "kullanıcı gizliliğini korumaya yönelik mevcut önlemleri anlamak için Microsoft ile halihazırda soruşturma yaptıklarını" söyledi.

Kullanıcı Kontrolü Mümkün Mü?

Microsoft, kullanıcıların Recall'u stratejik olarak duraklatabilmelerine ve hangi uygulamaların ve web sitelerinin hariç tutulacağını seçebilmelerine imkan tanıdığını savunuyor. Fakat bu da yeterli olmayabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trakya Yarımadası tehdit altında: 2100'de deniz seviyesi 1 metreden fazla yükselebilir

Trakya Yarımadası tehdit altında: 2100'de deniz seviyesi 1 metreden fazla yükselebilir