23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com Kültür Sanat Yayınevi emekçileri platform kurdu

Yayınevi emekçileri platform kurdu

Yayıncılık sektöründe çalışanlar, hak ihlallerine ve emek sömürüsüne karşı mücadele etmek için Yayınevi Emekçileri Platformu’nu oluşturdu.

30
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yayıncılık sektöründe çalışanlar, hak ihlallerine ve emek sömürüsüne karşı mücadele etmek için Yayınevi Emekçileri Platformu’nu oluşturdu. Platform, yayınevi çalışanlarını dayanışmaya çağırıyor.

Yayınevi emekçileri kimlerdir?

Yayınevi emekçileri, bir kitabın yayına hazırlanmasında rol alan editör, redaktör, düzeltmen, dizgici, tasarımcı ve telif hakkı sorumluları gibi meslek gruplarını kapsıyor. Bu emekçiler, yayıncılık sektöründe karşılaştıkları ekonomik sorunlar, mobbing, manüplasyon, sigortasızlık, güvencesizlik gibi sorunları çözmek için bir araya gelmeye karar verdiler. Platformun asıl amacı ise, yayıncılık alanındaki emek sömürüsüyle bütünüyle mücadele etmek.

Platform nasıl ortaya çıktı?

Platformun kuruluşu, sektörde uzun yıllardır örgütlenme ihtiyacı duyan emekçilerin ve aynı kaygıları paylaşan birkaç farklı oluşumun birleşmesiyle gerçekleşti. Platformun öncüleri arasında, bir yayınevinde yaşanan haksız işten çıkarmalar sonrası Çevirmenler Meslek Birliği’nin dayanışma çağrısıyla bir araya gelen emekçiler de var. Platform, 5 Ekim 2023’te ilk toplantısını yaptı ve sonrasında yüz yüze ve çevrimiçi toplantılarla süreci devam ettirdi.

Platformun faaliyetleri nelerdir?

Platform, 10 Şubat 2024’te #sendedurumnedir etiketiyle sosyal medya kampanyası başlattı. Kampanyada, platform üyeleri, kitabevlerindeki kitapların yanına bıraktıkları etiketlerle yayınevi emekçilerinin durumunu gözler önüne serdi. Etiketlerde, “Bu kitabın editörü kirasını ödeyemiyor”, “Bu kitabın redaktörü sigortasız çalıştırılıyor”, “Bu kitabın dizgicisi faturalarını ödeyemiyor” gibi ifadeler yer aldı. Platform, bu çalışmayla tüm yayınevi emekçilerini dayanışmaya ve mücadeleye davet etti. Platform, kendilerine sosyal medya hesaplarından ve [email protected] adresinden ulaşılabileceğini duyurdu.

Platformun üye sayısı kaçtır?

Platform, henüz çok yeni bir oluşum olmasına rağmen, giderek artan bir ilgiyle karşılaştı. Platforma katılmak isteyen çok sayıda yayınevi emekçisi, platformla iletişime geçti. Platformun çalışma gruplarında da aktif olarak yer alan emekçiler var. Platform, Türkiye’de örgütlenmenin zorluklarına rağmen, yayınevi emekçilerinin sesini duyurmak için çalışmalarına devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *