ANASAYFA Kültür-Sanat Selanik’te Tolerans ve Şiddet Arasında Bir Festival

Selanik’te Tolerans ve Şiddet Arasında Bir Festival

Selanik, her yıl düzenlenen Uluslararası Film Festivali’ne ev sahipliği yaparken, bu yıl 7-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşen festival, beklenmedik olaylarla gündeme geldi.
yazar
Yeni Binyıl
yenibinyil.com içerik editörü
50
GÖSTERİM
Selanik’te Tolerans ve Şiddet Arasında Bir Festival

Selanik, her yıl düzenlenen Uluslararası Film Festivali’ne ev sahipliği yaparken, bu yıl 7-17 Mart tarihleri arasında gerçekleşen festival, beklenmedik olaylarla gündeme geldi. 

Festivalin renkli atmosferi, bir grup genç tarafından gerçekleştirilen saldırı ile gölgelendi. Kentin en işlek meydanlarından biri olan Aristotelous’ta, 21 yaşındaki iki trans birey, 25 kişilik bir çetenin hedefi oldu. Saldırı sonucunda 21 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Birleşen Bir Kentin Mesajı

Olay, Babis Makridis’in “Unclickable” filminin dünya prömiyerinden önce yaşandı. Makridis ve ekibi, polis koruması altında Olympion sinema merkezine girebildi. Protestocular ve çevik kuvvet arasında sıkışan konuklar, zor anlar yaşadı ve bir polis memuru yaralandı. Bu şiddet olayının ardından, LGBTİ+ aktivistleri, kadın grupları, antifaşist ve öğrenci örgütleri ile yerel halktan oluşan yaklaşık 4 bin kişi, şehir sokaklarında yürüyüş yaparak, şarkılar söyleyerek ve gökkuşağı bayrakları sallayarak nefrete karşı birleşti.

Festival, “Citizen Queer” adlı özel gösterim bölümünde 25 önemli belgeseli izleyiciyle buluşturuyor. Yunan yönetmen Panayotis Evangelidis, festivalde Altın İskender Onur Ödülü’ne layık görüldü. Festival yönetimi, homofobik, transfobik, ırkçı ve faşist şiddeti kınayan bir açıklama yayınladı. Selanik Belediye Başkanı Stelios Angeloudis, kentin çeşitliliğe her zaman saygı duyduğunu ve ırkçı davranışları kabul etmediğini vurguladı.

Yunanistan, aynı cinsiyetten evlilikleri yasallaştıran ilk Ortodoks Hıristiyan ülke oldu. Bu yeni yasanın toplum üzerindeki etkileri önümüzdeki yıllarda daha net anlaşılacak. Antik Yunan’dan beri var olan homoseksüellik ve lezbiyenlik, 21. yüzyılda da toplumsal kabul ve hoşgörü arayışını sürdürüyor.

Elina Psykou’nun “Stray Bodies” filmi ise, kürtaj, ötanazi, beden özerkliği ve ölüm gibi konuları ele alıyor. Filmde, hamile olan Robin’in çocuğunu doğurmak istememesi ve IVF ile bebek sahibi olmak isteyen Katerina’nın hikayesi izleyiciyle buluşuyor. Festival, insan bedeninin özerkliği ve bireysel tercihlerin önemini vurgulayan yapımlarla, toplumsal diyalogları desteklemeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sanatın Yeni Adresi: “Gün Fragmanları”

Sanatın Yeni Adresi: “Gün Fragmanları”