Türk edebiyatının usta öykücüsü Füruzan, 14 Şubat Dünya Öykü Günü’nde sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Füruzan, 1972 yılında “Parasız Yatılı” adlı kitabıyla Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmış ve “Füruzan Olayı” olarak anılmıştı. Füruzan’ın anma töreni, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ve Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliğiyle Beyoğlu’nda gerçekleştirildi.
Törene, Füruzan’ın kızı ve gazeteci Aslı Selçuk, sanatçı arkadaşları, yazarlar ve okurları katıldı. Törenin sunuculuğunu Yekta Kopan yaptı. Törende konuşan isimler arasında Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner, Füruzan’ın editörü Murat Yalçın, Ayşe Sarısayın, Haydar Ergülen, Atilla Dorsay, Yalvaç Ural, Fahri Aral, Selçuk Erez, Birsen Ferahlı, Taner Gören gibi isimler vardı. Füruzan’ın edebiyatımızdaki önemini ve anılarını paylaştılar. Füruzan “has bir öykücü” olarak tanımlandı.
‘Aynaya Bakmak Gibi’
Törenin en duygusal anı, Füruzan’ın editörü Murat Yalçın’ın konuşması oldu. Yalçın, gözyaşları içinde Füruzan’ı anlattı. “O, yalnız kitaplarında var olmak isterdi. Özel hayata göz dikilmesini sevmezdi. Öykülerindeki kadınlar, kızlar, çocuklar hep Füruzan değil mi? Onlar, onun dilinde, onun dilince belleğimizde yaşayan Füruzanlar… O, editörünü dinlerdi. ‘Ne diyorsun Murat’ derdi hep. Aynaya bakmak gibi bir ayna isterdi. ‘İç Denizin İç Geçirişi’ diye bir roman yazacaktı. Yazamadık maalesef” diye konuştu.
Törenin sonunda, Aslı Selçuk taziyeleri kabul etti. Selçuk, Füruzan’ın, hem dünya hem de Türk edebiyatının mühim yazarlarından biri olduğunu ifade etti ve “Okur ve sanatçı dostları çok seviyordu. Çok duygulandım. Füruzan, annemden çok daha fazlasıydı benim için” dedi. Füruzan’ın kızı olmanın gururunu ve zorluğunu dile getiren Selçuk, “Füruzan annem, Turhan Selçuk babam, İlhan Selçuk amcamdı. Böyle bir ailenin kızıyım. Babam ve annem beni çok iyi yetiştirdiler. Onlara çok şey borçluyum, onlarla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.