23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Güncel Türkiye’de silahlanma alarmı: 30 milyon silah kayıtsız

Türkiye’de silahlanma alarmı: 30 milyon silah kayıtsız

İzmir’de bir taksi şoförünün silahlı saldırı sonucu ölmesi, Türkiye’de bireysel silahlanmanın boyutunu gözler önüne serdi.

33
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İzmir’de bir taksi şoförünün silahlı saldırı sonucu ölmesi, Türkiye’de bireysel silahlanmanın boyutunu gözler önüne serdi. Umut Vakfı’nın verilerine göre, Türkiye’de 34-35 milyon silah bulunuyor ve bunların yüzde 88’i kayıtsız. Silahla işlenen suçlar ve silah talebi her yıl artıyor. Milliyet Gazetesi’nden Meltem Güneş’in haberine göre…

Silahla ölenler 2 bin 500

Umut Vakfı, bireysel silahlanmaya karşı mücadele eden bir sivil toplum kuruluşu. Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi ve Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan Akcan, Türkiye’de silahlı şiddet olaylarının durmadığını belirtti. Akcan, 2023 yılında silahla 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini, silahla işlenen suçların ve silah talebinin de yüzde 5 oranında arttığını söyledi.

Kayıtsız silahlar cezadan kaçıyor

Akcan, Türkiye’de 34-35 milyon silah olduğunu, ancak bunların sadece 4 milyonunun ruhsatlı olduğunu açıkladı. Geri kalan 30 milyon silahın kayıtsız olduğunu vurgulayan Akcan, kayıtsız silahların tercih edilmesinin nedenlerini şöyle anlattı: “Kayıtsız silah almak daha kolay. Evrak, harç, kayıt yok. Suç işleyenler silahlarının bilinmesini istemiyorlar.”

Emniyet yetersiz kalıyor

Akcan, kayıtsız silahların kaynağının asayiş operasyonlarında ele geçirilen, cinayetlerde kullanılan silahlar ve adli tıp raporları olduğunu ifade etti. Akcan, emniyet güçlerinin bir yılda 80 bin kayıtsız silaha el koyduğunu, ancak bu sayının yeterli olmadığını belirtti. Akcan, “Yılda 300-400 bin kayıtsız silah yakalamalısın. Türkiye’de en çok mala karşı suç işleniyor. Ekonomik kriz var. Silah da bu suçlarda kullanılıyor” dedi.

Öneriler neler?

Akcan, bireysel silahlanmanın önlenmesi için cezaların caydırıcı olması gerektiğini savundu. Akcan, şu önerilerde bulundu: “Silah almak için zorunlu eğitim, denetim, bekleme süresi olsun. Silahlar otomatik iptal edilsin, el konulsun. Sağlık muayenesi, öfke, bağımlılık testleri yapılmalı. Silahla suç işleyenlere en az 3 ay hapis cezası verilmeli. Kamu spotu, ihbar hattı kurulmalı. Cuma hutbelerinde silahlanmanın zararları anlatılmalı. Ayrıca, dizilerde silah sahneleri çok fazla. Şiddeti körüklüyoruz. Silah görüntüleri buzlansın. Alkol ve sigara gibi.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *