23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Güncel İZSU'dan Aleon Deresi'nde Büyük Temizlik

İZSU'dan Aleon Deresi'nde Büyük Temizlik

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çeşme’nin Ildırı Mahallesi’nde bulunan tarihi Aleon Deresi’nde kapsamlı temizlik çalışmalarına devam ediyor.

0
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çeşme’nin Ildırı Mahallesi’nde bulunan tarihi Aleon Deresi’nde kapsamlı temizlik çalışmalarına devam ediyor. Bölgedeki derelerde taşkın riskini azaltmak, kötü görüntüleri ve kokuyu önlemek amacıyla sürdürülen çalışmalar kapsamında, Aleon Deresi’nden toplam 2 bin 125 ton atık toplandı. Evsel atıklar, sazlıklar ve rusubat temizlenerek derenin su akışı yeniden düzenlendi.

İZSU ekipleri, 3 kamyon ve 3 bin 250 metrelik bir alanda yürüttükleri çalışma ile derenin ekolojik yapısını koruma altına aldı. Ayrıca, son 6 ayda Yarımada genelinde toplam 402 derede 86 kilometre uzunluğunda temizlik yapıldığı açıklandı. Bu çalışmalar sayesinde sadece Aleon Deresi değil, tüm Yarımada’da taşkınlara karşı önlemler alınmış oldu.

Temizlik Çalışmaları Yıl Boyunca Devam Ediyor

İZSU İşletmeler 3. Bölge Daire Başkanlığı Yarımada Dereler Birimi Teknik Amiri Ayhan Şenoğlu, çalışmaların dört mevsim boyunca sürdüğünü belirtti. Şenoğlu, özellikle kış aylarında dere çıkış ağızlarının temizlenerek suyun hidrolik akışının sağlandığını vurguladı. Aleon Deresi’nde gerçekleştirilen çalışmalarla hem çevresel hem de tarımsal faydalar elde edildiği ifade edildi.

Ildır Mahallesi Muhtarı Erdem Yavuz da yapılan temizlik çalışmalarından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Yavuz, Aleon Deresi’nin tarihi önemine dikkat çekerek, derenin M.Ö. dönemlerden bu yana Ildırı’da tarımsal üretime su sağladığını ve yapılan bu çalışmalarla suyun kalitesinin de artırıldığını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli’ye teşekkürlerini iletti.

Aleon Deresi'nin Tarihi Değeri

Tarihi su kemerleri ve düzgün taş döşemeleriyle dikkat çeken Aleon Deresi, Erythrai yerleşiminden bu yana bölgeye tarımsal su sağlamak amacıyla kullanılıyor. Derenin girişinde yer alan su kemerleri, Ildırı’nın tarihi mirasını ve su taşımacılığına olan katkısını gözler önüne seriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *