23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Güncel İzmir’de Sağlık Çalışanlarından 5 Günlük İş Bırakma Eylemi

İzmir’de Sağlık Çalışanlarından 5 Günlük İş Bırakma Eylemi

Aile hekimleri ve birinci basamak sağlık çalışanları, 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 gün sürecek iş bırakma eylemi başlattı.

0
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliklere tepki gösteren aile hekimleri ve birinci basamak sağlık çalışanları, 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında 5 gün sürecek iş bırakma eylemi başlattı. İzmir’de eylemler kapsamında konferanslar, bilgilendirme etkinlikleri ve dayanışma yürüyüşleri düzenleniyor. Eylemler, 6 Aralık Cuma günü İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakılmasıyla sona erecek.

Yönetmelik Tepkisi: "Sağlık Sistemi Halk Sağlığını Tehdit Ediyor"

Sağlık çalışanları, yeni yönetmeliklerin halk sağlığını tehdit ettiğini ve çalışanların özlük haklarını görmezden geldiğini belirtti. Basın açıklamasında, “Eziyet Yönetmelikleri Değil, Sağlığa Bakan İstiyoruz” sloganıyla, yapılan düzenlemelerin mevcut sorunları derinleştirdiği vurgulandı.

Açıklamalarda, yeni yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz verilen raporların ücretli hale geleceği, geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamalarının paralı olarak sunulmasının önünün açılacağı ifade edildi. Sağlık çalışanları, bu düzenlemelerin halkın sağlık hizmetlerine erişimini daha da zorlaştıracağını söyledi.

Sağlık çalışanları ayrıca, yasa tasarısında yer alan katkı paylarının artırılması, sevk sistemi ile hekimlerin cezalandırılması ve meslek onurunun zedelenmesi gibi maddelere de tepki gösterdi. Açıklamada, “Bu düzenlemeler, şiddeti ve güvensizliği artıracak. Bizleri hastalarla karşı karşıya getirecek uygulamaları kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Net Taleplerle Alanlardayız

Sağlık çalışanları, daha önce kamuoyuyla paylaştıkları 5 temel talebi bir kez daha yineledi:

  1. Aile Sağlığı Merkezlerinin altyapı ve donanım ihtiyaçları kamu tarafından karşılanmalı.
  2. Koruyucu sağlık hizmetleri öncelenmeli, hekim başına düşen nüfus 2.000’i geçmemeli.
  3. Güvencesiz istihdam son bulmalı, insanca yaşayabilecek ücretler ödenmeli.
  4. Sağlıkta şiddeti önleyecek caydırıcı düzenlemeler yapılmalı.
  5. Performansa dayalı ücretlendirme sistemi kaldırılmalı ve çalışma koşulları iyileştirilmeli.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları, meslek onurlarını savunmanın yanı sıra halkın sağlık hakkını da korumak için mücadele ettiklerini belirtti. Açıklamada, “Sağlık bir haktır. Bilimden uzak ve halk sağlığını tehdit eden düzenlemelere karşı alanlardayız” denildi.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *