Tarım alanlarında güneş panellerinin kullanımı, son yıllarda artan bir ilgi görmektedir. TarımGES olarak da adlandırılan bu sistem, tarımsal faaliyeti etkilemeyecek şekilde yükseltilmiş güneş panelleri ile kurularak hem yenilenebilir enerji üretimine hem de gıda üretimine olanak sağlıyor.
ODTÜ-GÜNAM, Erciyes Üniversitesi ve TAT Gıda ortaklığında başlatılan "Tarımda yeşil dönüşüm için güneş enerjisi" projesi, TarımGES'in faydalarını ortaya koyuyor.
TarımGES'in Faydaları Neler?
Daha Az Su Tüketimi: Güneş panelleri, toprağı gölgeleyerek su buharlaşmasını azaltır ve sulama ihtiyacını düşürür. Bu sayede su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunur.
Daha Fazla Verim: Güneş panelleri, aşırı sıcaklıklardan ve dondan bitkileri korur. Bu da tarımsal ürünlerin verimini artırır.
İkili Arazi Kullanımı: TarımGES, aynı arazide hem enerji üretimi hem de gıda üretimi yapılmasını sağlayarak arazi kullanım verimliliğini artırır.
Enerji Bağımsızlığı: TarımGES, çiftçilerin kendi enerjilerini üretmelerini sağlayarak enerji maliyetlerini düşürür ve enerji bağımsızlığına katkıda bulunur.
Proje Kapsamında Neler Yapılıyor?
Proje kapsamında, Gümüşhane Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Talat Özden önderliğinde şu çalışmalar yürütülüyor:
Kayısı Islahı: Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Arazisi'nde kayısı ıslahı üzerine TarımGES entegre ediliyor. Bu sayede kayısıların dondan etkilenmesi ve verim kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Domates ve Bezelye Üretimi: TAT Gıda'nın Bursa Mustafakemalpaşa'daki tesislerinde domates ve bezelye üretimi için TarımGES tasarlanıyor. Bu yıl içinde her iki konumda da kurulumların tamamlanması planlanıyor.