İzmir
Açık
18°
Ara
ANASAYFA İZMİR GÜNCEL Evrenin Uzak Köşesinde Yeni Bir Rekor

Evrenin Uzak Köşesinde Yeni Bir Rekor

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk ışıklarını ararken bilinen en uzak galaksiyi keşfederek yeni bir rekora imza attı.

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin ilk ışıklarını ararken bilinen en uzak galaksiyi keşfederek yeni bir rekora imza attı. JADES-GS-z14-0 olarak adlandırılan bu galaksi, Büyük Patlama'dan sadece 290 milyon yıl sonra oluşmuş haliyle görüntülendi. Bu keşif, evrenin ilk galaksilerinin nasıl oluştuğuna dair önemli bilgiler sağlayabilir.

JWST'nin En Uzak Galaksi Rekoru

James Webb Uzay Teleskobu, 6.5 metrelik devasa aynası ve son teknoloji kızılötesi kameraları sayesinde evrenin en derinliklerine bakabilme imkanı sunuyor. Bu sayede teleskop, daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından 325 milyon yıl sonra tespit edilen en uzak galaksi rekorunu kırarak, JADES-GS-z14-0'ı 290 milyon yıl öncesine ait haliyle görüntülemeyi başardı.

Genç ve Parlak Galaksi Gizem

Gökbilimciler, JADES-GS-z14-0'ın sadece uzaklığıyla değil, büyüklüğü ve parlaklığıyla da dikkat çekici bir galaksi olduğunu belirtiyor. 1600 ışık yılından daha geniş olan galaksinin, ışığının çoğunu süper kütleli kara deliklere değil, genç yıldızlardan aldığı düşünülüyor. Bu da galaksinin olağanüstü bir hızla oluştuğuna işaret ediyor.

JWST Bilim İnsanlarını Sorularla Karşı Karşıya Bırakıyor

James Webb teleskobunun bilim insanları Stefano Carniani ve Kevin Hainline'e göre bu keşif, "Doğa 300 milyon yıldan kısa bir sürede nasıl bu kadar parlak, büyük ve devasa bir galaksi yaratabilir?" sorusunu gündeme getiriyor. JADES-GS-z14-0'ın varlığı, evrenin ilk galaksilerinin oluşumuna dair bilinen modelleri zorluyor ve bilim insanlarını yeni teoriler geliştirmeye itiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *