Ege Denizi’nde Çanakkale açıklarında meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem sonrası, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Depremin yıkıcı olma ihtimalinin düşük olduğunu belirten Sözbilir, ancak bölgede büyüklüğü 5,3’ten küçük depremlerin yoğunlukta olduğu bir deprem fırtınasının yaşanabileceği konusunda uyardı.
Geçmişteki Depremler Hatırlatıldı
Prof. Dr. Sözbilir, bölgede daha önce yaşanan önemli depremlere dikkat çekerek, 6 Ekim 1944’te Edremit Körfezi merkezli 6,8 büyüklüğündeki depremin etkilerini hatırlattı. Bu depremde, Behram ile Akçay arasında yaklaşık 35 kilometre uzunluğunda bir yüzey kırığı oluşmuş, 73 kişi hayatını kaybetmiş ve 2 bin 200’den fazla bina hasar görmüştü. Daha yakın bir tarihte ise, 2017 yılında Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde Tuzla Fayı’nın batı bölümünde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki ana şok ve çok sayıda artçı deprem ile bir deprem fırtınası yaşanmıştı. Bu süreçte çok sayıda köy evinde hasar meydana gelmişti.
Edremit Körfezi’nde Deprem Fırtınası Riski
Bugünkü depremle ilgili açıklamalarında, depremin Edremit Körfezi içinde D-B yönelimli normal fay mekanizması ile oluştuğunu belirten Sözbilir, bu depremin tetiklenmiş bir sarsıntı olarak değerlendirilebileceğini ifade etti. Edremit Fayı ve Behramkale Fayı’nın, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney koluna ait fay segmentleri olarak değerlendirildiğini belirten Sözbilir, “Edremit Fayı’nın kayma hızı düşük ve deprem üretme aralığı geniş olduğu için yıkıcı bir deprem beklenmiyor. Ancak, bölgede 5,3’ten küçük depremlerin çoğunlukta olduğu bir deprem fırtınası yaşanabilir” dedi.