Avrupa, yeni bir salgın tehdidiyle karşı karşıya. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), iklim değişikliği nedeniyle Asya Kaplan Sivrisineği (Aedes albopictus) olarak bilinen ve ateşli hastalıklara neden olan sivrisinek türünün kuzey, doğu ve batı Avrupa'da yayılmaya başladığını duyurdu.
ECDC'nin açıklamasına göre, Dang, chikungunya ve Zika virüslerini bulaştırmasıyla bilinen Aedes albopictus, şu anda 13 AB/AEA ülkesinde kendi kendini idame ettiren popülasyonlara sahip.
Sarıhumma, dang, chikungunya ve Zika virüslerinin vektörü olan Sarı Humma Sivrisineği (Aedes aegypti) de yakın zamanda Kıbrıs'a yerleşmiş durumda. Avrupa'nın diğer bölgelerinde de görülme potansiyeli endişe verici.
İklim Değişikliği Sivrisineklerin Yayılmasını Tetikliyor
ECDC, sivrisineklerin çoğalmasında çevresel faktörlerin ve özellikle de iklim değişikliğinin rolüne dikkat çekiyor. Açıklamada, iklim değişikliğinin sivrisinek popülasyonlarının artmasına ve Avrupa'da sivrisinek kaynaklı hastalıkların yayılmasına yol açacağı belirtiliyor.
Batı Nil Virüsü Tehlikesi de Arıyor
Bu yıl, İspanya'nın Sevilla kentinde Mart ayı başında semptomların başladığı, yerel olarak edinilmiş bir Batı Nil virüsü enfeksiyonu vakası bildirildi. Bu durum, Batı Nil virüsünün bulaşmasının yılın çok erken dönemlerinde de gerçekleşebileceğini gösteriyor.
Avrupa'da Sivrisineklerle Mücadele Artırılabilir
ECDC, sivrisinek kaynaklı hastalıkların Avrupa'da yayılmasını önlemek için sivrisinek popülasyonlarının kontrol altına alınması ve halkın bilgilendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyor.