23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Güncel Arşimet’in Efsanevi Işını Çalışıyor mu?

Arşimet’in Efsanevi Işını Çalışıyor mu?

Arşimet, Antik Yunan’ın en ünlü matematikçisi, fizikçisi, astronomu, filozofu ve mühendisiydi. MÖ 213-212 yıllarında, Romalılar şehrini kuşattı.

31
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Arşimet, Antik Yunan’ın en ünlü matematikçisi, fizikçisi, astronomu, filozofu ve mühendisiydi. MÖ 213-212 yıllarında, Romalılar şehrini kuşattı. Arşimet, güneş ışığını yansıtan büyük parabolik aynalarla gemileri yaktı. Böylece "Ölüm Işını"nı icat etti. Bu, tarihin en eski ve gizemli teorilerinden biri.

Parabolik aynalar, güneş ışığını belirli bir noktaya toplayan aynalardır. Normal aynalardan farklı olarak, biraz eğri şekildedirler. Bu sayede, ışığı daha güçlü yansıtırlar.

Ancak, Arşimet’in "Ölüm Işını"nın gerçekten var olup olmadığı bilinmiyor. Bu konu, yüzyıllardır araştırmacıların ilgisini çekiyor. Bazı bilim insanları, bu teoriyi hayal ürünü olarak görüyor. Örneğin, Fransız filozof Rene Descartes, böyle bir silahın imkansız olduğunu söylüyor.

Kanadalı Öğrencinin Başarılı Deneyi

Şimdi, 12 yaşındaki Kanadalı Brenden Sener, bu teoriyi test etti. İçbükey aynalar ve LED masa lambaları kullandı. "Ölüm Işını"nın küçük bir kopyasını yaptı. Bir karton parçasını ısıtmayı denedi.

Sener, 50 watt’lık bir lamba kullandı. Bir ısı kaynağı oluşturdu. Üç tane ayna ekledi. Her ayna, kartonun sıcaklığını 2 derece artırdı. Dördüncü ayna, sıcaklığı 10 derece daha yükseltti.

Sener, 100 watt’lık bir lamba kullandı. Aynı deneyi tekrarladı. Her ayna, sıcaklığı 4 derece artırdı. Dördüncü ayna, sıcaklığı 14 derece daha yükseltti.

Sener, sonuçlarını Kanada Bilim Fuarı Dergisi’ne anlattı. Bulduklarının, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir grubun çalışmasıyla uyumlu olduğunu söyledi. MIT grubu, Arşimet’in "Ölüm Işını"nın bir gemiyi 11 dakika içinde yakabileceğini bulmuştu.

Sener, “Deneysel bulgularıma göre, MIT grubunun haklı olduğunu düşünüyorum. Yeterince güçlü bir ısı kaynağı ve doğru açıyla odaklanmış çok sayıda ayna ile yanma mümkün olabilir” dedi.

Sener, bu çalışmasıyla birçok ödül kazandı. Matthews Hall Yıllık Bilim Fuarı Altın Madalyası, Fizik Bilimleri Thames Valley Bilim ve Mühendislik Fuarı Altın Madalyası ve Londra Halk Kütüphanesi Çocukların Bilim ve Teknolojiye İlgi Duyurma Ödülü’nü aldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *