23 Aralık 2024
weather
6°
yenibinyil.com İzmir Asayiş Yükseköğretimde Kalite Hamlesi

Yükseköğretimde Kalite Hamlesi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’deki lisansüstü eğitimin kalitesini artırma hedefiyle yeni düzenlemeleri hayata geçirdi.

28
GÖSTERİM
2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye’deki lisansüstü eğitimin kalitesini artırma hedefiyle yeni düzenlemeleri hayata geçirdi. Yapılan açıklamaya göre, lisansüstü eğitim programlarının açılması ve yürütülmesi için belirlenen ilkelerde önemli değişiklikler yapıldı.

Yeni Yeterlilik Şartları

Yeni düzenlemelere göre, “Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” kapsamında her program için özel yeterlilikler aranacak. Programların açılacağı üniversite kadrosunda görevli öğretim üyelerinin, doktora veya doçentlik derecelerinin ilgili alanda olması şart koşuldu. Disiplinlerarası programlar için ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen ilişkili alanlarda dereceye sahip olmaları gerekecek.

Doktora ve Yüksek Lisans Programları için Akademik Kadro Kriterleri

Doktora programlarının açılabilmesi için minimum 6ı öğretim üyesi gerekli olacak. Bu kadronun en az ikisi profesör unvanına sahip olmalı. Eğer bir profesör varsa, en az iki doçent olmak zorunda. Aynı isimdeki lisans ve doktora programları için dört öğretim üyesinin doğrudan ilgili alandan olması, diğer ikisinin ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen ilgili alanlardan olması bekleniyor.

Yüksek lisans programları ise en az üç öğretim üyesi ile açılabilecek. Bu öğretim üyelerinden en az ikisinin profesör veya doçent unvanına sahip olması ve en az iki yarıyıl lisans programında ders vermiş olmaları şartı aranacak. Doktora programları için ise öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl lisans veya iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olmaları gerekiyor.

Bu yeni düzenlemelerle YÖK, lisansüstü eğitimin kalitesini uluslararası standartlara taşımayı ve akademik çalışmaların daha etkin bir şekilde yürütülmesini amaçlıyor. Yükseköğretim alanında yapılan bu değişiklikler, Türkiye’nin bilimsel gelişimine katkı sağlayacak önemli adımlar olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *