Yapay Zekâ Sektör Buluşması
Özvar, İTÜ’de düzenlenen ‘Yükseköğretimde Üretken Yapay Zekâ: Yükseköğretim Kurulu-Sektör Buluşması’ toplantısına katıldı. Toplantıda, iş dünyası ve akademi temsilcileri bir araya geldi. Özvar, yapay zekânın yükseköğretimdeki etkilerini değerlendirdi.
Özvar, YÖK olarak dijitalleşme, yapay zekâ ve büyük veri alanlarında çalışmalar yaptıklarını belirtti. Özvar, bu alanlarda nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için yeni programlar açtıklarını ve açacaklarını duyurdu.
Özvar, “Lisans düzeyinde 12 üniversitemizde ‘Yapay Zekâ Mühendisliği’ ve ‘Yapay Zekâ ve Veri Mühendisliği’ bölümleri var. Lisansüstü seviyede de farklı programlar mevcut. Yapay zekâ temelli yeni programlar da planlıyoruz.” dedi.
Siber Güvenlik ve Mikro Yeterlikler
Özvar, dijital güvenlik konusunun da önemine vurgu yaptı. Özvar, “Ankara, Ege, Gebze Teknik ve İstanbul Teknik Üniversiteleri’nde 4 yeni Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açtık. Bu okulların taban puanları yüksek. Gençlerimiz dijital alanda farkındalar.” diye konuştu.
Özvar, ayrıca, mikro yeterlikler adı verilen yeni bir öğrenme modelinden bahsetti. Özvar, “Mikro yeterlikler, öğrenenlere kısa, esnek ve erişilebilir fırsatlar sunuyor. Geleneksel öğrenme yapısını gözden geçiriyoruz. Avrupa Komisyonu’nun da desteklediği bu model, Avrupa’da ve dünyada yaygınlaşıyor. Biz de YÖK olarak mikro yeterlikler çerçevesini oluşturuyoruz. Avrupa Yükseköğretim Alanı ile uyumlu düzenlemeler yapacağız.” dedi.