Özel öğretim kurumlarına yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayınlandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan yönetmelikte, özel öğretim kurumlarının açılış, devir, nakil, dönüşüm, çalışma takvimi, ücret, program, personel ve denetim gibi konularda değişiklikler yapıldı.
Sosyal etkinlik ve gelişim merkezi kurulacak
Yönetmelikle, ortaokul öğrencilerine yönelik yeni bir kurum türü olan “sosyal etkinlik ve gelişim merkezi” tanımlandı. Bu merkezlerde, öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlere katılmaları ve akademik gelişimlerini desteklemeleri sağlanacak.
Özel öğretim kurumlarının açılışı, devri ve nakli gibi işlemlerde, bina tapu senedi ve yapı kullanım izin belgesi yerine sadece tapu senedi istenecek. Bu sayede, bu belgelerin temininde yaşanan güçlükler ortadan kaldırılacak.
Milli ve kültürel değerlere uygun etkinlik yapılacak
Okulların çalışma takvimi ve saatleri, eğitim ve öğretimin genel işleyişine uygun olacak. Merkezi sınavlar gibi hususlar dikkate alınacak. Kurumlarda, milli ve kültürel değerlere aykırı veya öğrencilerin psikososyal gelişimine katkı vermeyen etkinlikler yapılmayacak.
Kurum dönüşüm işlemleri, idari soruşturma konusu olmayan kurumlar için kolaylaştırılacak.
Yabancı uyruklu personel için denklik belgesi şartı esnetildi
Yabancı uyruklu eğitim personeli için ön izin belgesi almak için gerekli olan denklik belgesi şartı esnetildi. Denklik belgesi ibraz edemeyenler, denklik için başvurduklarını belgeleyerek iki yıl süreyle ön izin alabilecekler.
Resmi okullardan farklı yönetmelik hazırlayan okullar, başarı notu gibi konularda farklı uygulama yapamayacaklar.
Ders kitapları bakanlıkça onaylanacak
Okullarda, bakanlıkça onaylanan ders kitapları kullanılacak. Bu konuda, kurucu, kurucu temsilcisi ve kurum müdürü sorumlu olacak.
5580 sayılı Kanun kapsamında ücretsiz okutulan öğrencilerin yerleştirme işlemleri merkezi olarak yapılacak.
Organize sanayi bölgelerindeki meslek liseleri ücret alabilecek
Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liseleri, teşvik kapsamı dışındaki alanlara öğrenci almak isterlerse, bu öğrencilerden ücret talep edebilecekler.
Özel çeşitli kurslar özel öğretim kurslarına dönüşebilecek
Özel çeşitli kurslar, özel öğretim kurslarına dönüşmek istediklerinde, kurucu öğrenim şartı aranmayacak. Dönüşüm işlemleri sonrasında, programları devam eden kursiyerler, programları bitene kadar aynı kurumda eğitim görmeye devam edebilecekler.
Özel öğretim kurslarında, bağımsız giriş şartı kaldırıldı.